加拿大STREAM B OWP討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
係 交錢個platform另一樣野黎
仲未收到biometric instruction letter
做住炸薯條師 拎左pr 再打算啦

到時想進修都平好多
想問下sowp嘅問題 唔知有冇巴打幫到手
我22年grad 會apply owp
我女朋友23年grad 趕唔切owp尾班車
我睇到IRCC有講過可以用common-law partner幫我女朋友申請sowp 但個prerequisite係要同居一年或以上 所需證明文件可以係銀行e statement/property rental bill
想問如果我而家轉銀行地址去佢屋企 一年後再apply owp 同時再幫佢申請埋sowp 可唔可行?
因為其實都拍左好耐拖 想帶埋佢去 但又唔想咁快結婚
想問下,做多一年野申請PR個刻係咪都要within post grad 5年?定係淨係申請owp先要post grad5年?
Ching幾時submit owp申請
依家處理咗阿富汗啲人先
所以香港呢邊好慢
申請PR要within postgrad 5yrs
OWP只係比你有機會拎到canada 1 yrs work exp
Lm
14/10 apply
12/11 收medical exam and biometrics request
本金唔過10萬
係咪可以食風了
18年9月grad 今個月申請趕唔趕得切
要好急咁走
下年九月前 一定要搵到工開始做
提你要預一個月申請SIN+搵工時間
預計五六月走
拎完sin
即刻去超市餐廳求其打住份工先
之後騎牛搵馬
如果去到諗住walk in申請sin
但未有地址證明 仲申唔申到
我都係18年但係張畢業證書11月,係咪2023年11月前有一年工作經驗就ok
應該係
其實呢個時間定義係指畢業證書上面寫嘅「頒發日期」定係校方網站所寫嘅課程長度?

例如:課程A,
校網寫課程長度為[2015年9月至2017年9月]
畢業證書就2017年6月頌發

咁個時間點其實係take邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞