加拿大STREAM B OWP討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
TG group有人話CNCC唔洗2星期就寄出
popo咁有效率
有人係批唔足3年
想問問大家申請𠴱陣幾耐收到驗身/打手指模信? 等咗三個星期都未有update
你係咪自己tick錯野
tick錯好似唔會出信
自己入TG問啦
依到少人好多
10月大部分application 都未出信
我都未收到
呢啲好似跟你本passport個Expired Date而定
如果我2022申請owp
2024先飛 係咪要做多次bodycheck?
加拿大OWP係pt都返得
pt儲夠1560個鐘就得
唔係
就算passport新renew
你黑起上嚟,預到個officer唔批足3年,你都無辦法
有人試過問點解,佢話system一早定咗係咁,佢冇得改
不過我懷疑係佢唔識hongkoner pathway,所以用佢自己嘅concept嚟批owp出幾耐。
呢排大把最低工資工作無人做
肯做嘅話,點會儲唔到1560hours
真係搵嚟講
大家會帶幾錢去?
聽聞加拿大買樓
Mortgage 只可借年薪x 5
Yes
其實係
Down payment 要拎多啲出黎
一係買condo
apply左owp
佢要求1個月內upload Hong Kong police certificates同Education Credential Assessment (ECA)
想問下無犯罪証明1個月內搞唔搞得掂?
同埋ECA係咪求其揀一個佢provide嘅Designated organization就ok?
CNCC你收到信後幾日內即做多數得
唔得咪最多同IRCC講延長個交文件日期
CNCC 你打電話去約,啲期快啲。多數都夠時間,你驚未upload 收據。

ECA 用 WES多數都用呢間,記得如果要學校direct 寄文件去 WES 要用 DHL 個啲,唔好用平郵
早兩星期做
上星期已經寄出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞