加拿大STREAM B OWP討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
會唔會係入境個officer唔識先會咁?
你有大陸要做?
大陸會唔會玩野 同肯唔肯幫你做都成問題
你搞良民證係要注明目的做d咩。
係囉 係咪要睇運氣
想問巴絲們會唔會買保險過去 工作假期保之類?
就好似之前去英國申請LOTR
你去d細機場land
班officer未必個個識
穩陣就Vancouver or Toronto
咁起碼都要買3個月旅遊保
或者去到加拿大即刻買本地嘅醫保
唔使呀不過差啲要,
我覺得如果要做大陸嘅話肯定俾佢玩死
依家仲要隔離

依家搞澳門嗰個良民證都冇信心攞到,
如果我委托朋友都搞唔到嘅話
我起碼等到佢通關,仲要啲申請文件好麻煩
去澳門駐香港個d辦事處唔得咩?
我見人地去搞其他國家良民證都係去個d駐香港領事館搞
邊個國家?
搞加拿大澳洲都要上網搞
澳門駐香港個辦事處 ....應該冇呢個辦事處。
恕我無知....
可唔可以俾個網站我,
可唔可以為我開一個
Aus APF 嗰個網上面10分鐘搞掂咗
第二日即刻出咗寄緊過嚟

我而家問緊IRCC
嗰邊可唔可以唔要澳門嗰個良民證。
都係嗰句機會好低
心情有啲惡劣,竟然係因為個良民證而冇得申請
類似港澳辦個d?
https://www.dsi.gov.mo/certificate_c.jsp
Btw 可郵寄申請
你澳洲個個係咪直接寄比你 再自己upload上IRCC?
需時幾耐

佢process就幾日
但寄過黎就等咗3星期都未收到
咁有冇向IRCC申請延期再補交
IRCC 通常預你得一個月時間要upload到比佢
已經比佢哋玩死咗啦,
佢申請嘅其中一個要求係要提供工作證明取消信,
但係嗰封信係要自己個人去另外一個部門申請。
個人去唔到嘅話就要委托澳門嘅朋友申請,
然後個封位確信要拎去做公證。

我已經跟足晒instruction 去做...
聽天由命
etc etc etc.....

我上年申請過
佢澳洲又無寫expire date
所以用咗上年果份
不過照申請定in case話我
初頭申請澳洲嗰個仲嚇餐死以為要去領事館,
點知原來網上面申請到,
資料齊晒嘅話基本上五至10分鐘就申請完畢,
第二日你會收到個電郵話佢會寄俾你hard copy,
澳洲境內3至7日,國際嘅話10至20日
估唔到澳門變到大陸咁撚濕鳩
好采我冇試過去過大陸同澳門逗留超過半年
如果唔係 真係比玩鳩死
最慘係我問咗好多個部門佢都俾唔到個確實封信個名我,
搞到我要做咗兩次公正。
個個部門都唔知自己想點。
唔肯定自己有冇呢個服務。

講講吓仲有個大陸人走嚟聽電話都唔知佢噏乜。
佢有網上服務但係澳門人用。
真係完全跟晒大陸果套
澳門未回歸前
一直都濕9開
一向都知,
所以打咗五六次去confirm,
點知最後都係confirm唔到,
所以預咗最壞打算係攞唔到
我申請其他國家 但要求你有明確purpose 同request letter先比做 仲要只可去領事館搞
試下問下用宣誓代替睇下得唔得囉
再唔係試下問下澳門個到直接出封信拒絕你做
再加張香港宣誓紙 睇下work唔work
係呀而家就係宣誓->公正。我用最平嘅方法去搞掂件 事。
唔係嘅話我等佢通關自己直接去搞,反正我又唔係急住去...
真係覺得成件事真係好白痴。
相信我係第一個因為良民證而搞唔掂個申請嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞