加拿大STREAM B OWP討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
好嘅 唔該
岩岩有個朋友拎OWP入境俾人問攞3年保險證明
而家入唔到境
想問有冇同類情況 同埋如何解決
感謝!!!
我都係咁 咩事
依家返左香港?
想知大額現金點樣匯款
通常見到都係
ib>HSBC hk >HSBC ca
想問啲錢去到HSBC ca之後
轉返過去當地銀行係咪好簡單就做到
定係有啲匯款限制
大額可以寫支票
hsbc ca都可以每個月免費轉幾萬加元去其他銀行,就咁online轉多過佢個額都得,不過收錢
如果唔係好多野寄
大家會用vanpac定咩?
同埋香港銀行係咪都應該簡hsbc?
真定假?
咁佢有冇畀人遣返香港?
咩保險??
有冇人要申請或者提供澳門無犯罪記錄證明。
申請咗簽證嗰陣係咪一定要提供?
依家欠呢份文件先至可以申請
有冇人試過做完體檢之後要further check..乜嘢原因
你個肺花?一係中過肝炎

佢最後買左個旅遊保搞左一大輪先俾佢入
我驚佢之後會收緊 一定要有足3年保險先批3年PERMIT
想問有冇其他巴絲喺溫哥華/CALGARY入境有同類情況?
同埋邊度可以買到3年保險?
唔係身體嘅基本功能 (檢測項目冇關係)
係我要食其他嘅藥物因為我有長期病患...
所以我想睇吓有冇其他人有類似經驗

本身如果我唔係有長期病患嘅話我會自己申請,
因為呢個原因我要特登搵regulated immigration consultant 幫我申請
做身體檢查果時
個醫生有冇話要特別講d乜?
佢問咗我幾樣關於我嘅病嘅情況
例如我食開邊幾種藥同埋我個病最近個情況
問咗1分鐘都冇就叫我走。
尋日啱啱做完個body check。
俾咗張medicine prescription 佢
我自己計嗰個Medical cost annual 唔超過CAD 21k ...
我都問過Consultants,
佢話應該問題不大,
但始終有啲擔心唔想上嚟問吓
要等IRCC出request letter先可以做架喎
冇得一早做左先再申請
佢問到要比良民證你就要做

如果你去過香港以外地方住多過半年 好大機會要求你做。
見過有人番過大陸逗留多過半年都要佢做大陸個個良民證
香港嗰個良民證就係IRCC要求先至可以做(甚至可能唔需要提供)
但係若果其他國家逗留超過六個月嘅話就係要申請之前就要提供
(依家有機會攞唔到澳門嗰個無犯罪記錄證明,因為需要提供好多文件。又唔可以上網申。可能要等下年通關先可以去申請 )
問緊可唔可以唔提供,不過機會好低...

澳洲嗰個已經搞掂咗,澳門呢份click住咗
我想問吓大陸嗰個點樣做...
一定係麻煩到嘔血
無喎
你呢個消息真係第一次聽
個個都無話要check保險就入到境
好奇一問:臨時臨急點買到旅遊保?
係咪即時喺機場上網買?
係呀 上網即刻買跟住
好似話入境啲人話有幾個香港人都係咁既情況
唔知係咪CALGARY入境麻煩啲
溫哥華同多倫多都無人試過咁喎
你朋友香港搭直航去calgary? 尋日幾點鐘到達架?
佢係美國飛CALGARY
夜晚落機 確實時間唔清楚
不過應該係20:00後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞