加拿大STREAM B OWP討論區 (2)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
個course 2022 年12 月畢業啦
因為2021 年 10月開始讀

但未畢業唔知點起wes check 到個course 係咪validate
加拿大好似仲有4 5間check學歷既機構
你睇下搵唔搵到間係做到未畢業都check到既
呢個唔係重點
重點係你12月/12月後至可以apply wes
然後最快起碼1個月至有result先可以開始apply owp,好大機會apply唔切
無辨法,都要搏下
其他個d 都似好慢
想問下入境加拿大要prc檢測,社區中心俾240蚊果d都可以定一定要去私家驗?

另外轉機既話,如果經美國係咪都一定要美國簽證?
有巴打講過社區中心都得。
美國轉要睇你有冇需要入境。
到時會用香港passport出香港境
肺炎Test Result , eTA係咪用BNO都OK
黎緊會去日本轉機 有無野要注意
你用BNO申請OWP , 香港airline 會check-in 會睇你 passport 同你封 approval letter同test result。 入香港禁區會睇你passport 同 Boarding pass,如果你有特區護照,就帶埋特區護照,因為可以用scan通道。

日本轉機,你應該唔使入境,就冇咩特別要注意。 同你係金鐘轉地鐵差唔多。
Thanks bro
但好多網都話要簽證咁

佢呢到過境簽證係咪唔同轉機?
https://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-niv-typecandd.asp
你上網訂定揾agent 定機票?你睇返requirement or 問你個agent, 因為如果你唔齊文件,正路你係香港巳經唔會比你上機。
自己上網d平機票好似無寫美國轉機要點
咁你直接打去問,不過有排你等
講多少少個概念,轉機正常你係從一個登機口行去另一個登機口。根本你唔會過 immigration, 咁唔會有人走去check 你有冇簽証。 但如果你要入境去另一機場轉或者經陸路水路,咁9成都要簽證,因為 你要過immigration。

你飛美國再入加拿大?
我見有好多機票中間會轉機經美國機場再去加拿大,但就係唔知佢會唔會中間需要出美國境
所以你最好都係問一問airline 穩陣啲。
我印象中係美國轉機就算你唔出境都要VISA
你冇VISA係香港已經上唔到機
我都記得係
yes
但驗身可續 比多兩千咁解
WES最快了
社區中心嗰啲ok
Report要colour print
係咪要完左個course 先check 到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞