我在交友App上遇到的十個人

1001 回覆
662 Like 35 Dislike
兩個故事都勁有共鳴
定嗰個玩app嘅人都差唔多經歷
我沒有回到宿舍,不想踏足與葉天朗有關的一草一木,選擇了坐巴士回家。

晚上的巴士開得飛快,窗外的景物如走馬燈掠過般拋在腦後,想起了在交友App看到葉天朗的Topic「那天我們看著星夜」,市區裡燈火通明,自然看不到浩瀚星海。然而自己在車窗中的倒影卻映進我眼裡,殘影在月夜下顯得朦朧,沒有了臉上那些可恨的瑕疵,看起來順眼多了。「楊芯怡,你唔差呀。」他的話儼如惱人的蚊子般在我耳旁鑽來鑽去,揮之不去。明明他說過我並不差的,不是嗎?遺憾的是,即使我有多完美也不等於喜歡,一切也不過是浪漫的想像作祟。

「芯怡,返嚟啦?飲碗湯先啦,整返熱俾你。」母親見我難得回家,忙碌地在廚房張羅著。

我木然地坐在床沿,沒有理會母親的話,腦海中忽然閃過了甚麼。

在IG上搜索著,Hall O那時互相加了好友的用戶。

Nicole 的IG看得出來是用心經營的,排版精美、照片色調一致,是日系那種藍調清新風格,像她的笑容一樣,叫人看得心曠神怡。

我看著衣櫥裡土氣的衣衫,忿忿地一手將電話掉到床上,倒頭睡去。

「喂!楊芯怡!你唔洗返學咩?」

在家中頹廢地吃喝拉睡了整個週末後的一個早晨,母親在客廰大喊著。

我睡眼惺忪地張開眼睛,不明白為何天下的母親都喜歡大叫。

不想踏進與葉天朗同一個校園可還是得上課,尤其是我這種專注學業的學生,在他口中,我很「乖」,所以才不夠吸引吧?

葉天朗念的是商科,我主修歷史,應該不會碰見吧?

今天的我把所有目光都放在講台上的秃頭教授上,試圖將葉天朗的身影從我腦裡摒棄,我不斷說服自己,他只是路過我生命裡的一個意外,像是身處沙漠中久久不見水源,剛好出現一處綠洲,儼然干涸得快要枯死的我牢牢捉住了他這座救生艇,才赫然發覺握在手裡的如幻影般,原來比海市蜃樓還要遙遠。

一切都是我想多了。

「一陣食唔食Lunch?」Yuki敲了敲我桌前的筆記。
「好呀。」我聳肩。
「又食燒味?」Yuki笑著問。
「唔啦,轉下新口味,落山食?」我想了想,道。

下課後的學生魚貫步出教學樓,黑壓壓的人群像沙甸魚般擠擁著。

記得我說過的莫非定律嗎?當我越是決絕要將腦海中的殘影抹去,它就越是彈出彈入。

「芯怡!」一把清脆的聲音叫停了我的腳步。

一回頭,是Nicole,還有葉天朗。

「Hi。」我若無其事地向他們打招呼。
「Hello 芯怡。」葉天朗的聲音輕輕的,像是怕惹我生氣似的。

我苦笑,我又有何資格生氣?

「你同Friend食飯?」Nicole 瞇著如腰果般的笑眼,問。
「係啊。」我不想再與他們作諸多無謂的交談,只想快快離開。
「我地落下面Cafe食意粉呀,一唔一齊?」Nicole提議。

葉天朗像是一臉遲疑地看著Nicole,但並不作聲。

「唔啦,我地仲有嘢做,唔喺學校食啦,拜拜。」我拉著Yuki,逃也似的別過他們。

「我地唔係話落去食㗎咩?」Yuki狐疑地問。
「唉,可唔可以陪我出沙田食?」我彷彿用盡了力氣。

不得不說,並肩站著的Nicole和葉天朗比我和他合襯得多,我的視線無法從他們身上挪開,剛才的倉皇而逃,已經把我身上的勇氣給抽空,我實在沒法面對自己更狼狽的樣子。

身處在沙田市中心,上次和葉天朗一起的記憶彷彿與現實重疊,形成了如幻似真的畫面。走進商場,那些回憶像過了好久,就似已經恍如隔世。

「呀,芯怡,我想買啲Mask先。」Yuki也是個愛美的女生。

我們走進店,架上琳𤨡滿目的化妝品、護膚品叫我停住了視線。

Nicole精緻的五官,沒有過多雕飾的面孔,浮現在我眼前。

「Yuki,可唔可以教我化妝?」
是日完了
聽日芯怡篇就會結局喇
不得不說芯怡呢個角色難寫過sabina好多
正正因為同自己某部分相似
反而更加難講到佢內心感受得黎又唔好太畫出腸
覺得好睇或者唔好睇都留言話我知啦
樓豬愛你
其實感情經歷都係不外乎呢啲
無論男女老幼都係樓豬
如有雷同 實用巧合
Btw咁嗰個Nicole靚唔靚
相似地方係大家都咁毒?
我覺得我鍾意芯怡多啲
芯怡果然係毒撚
郁啲就動情
Just like me
俾人攝時間好撚慘
傾下句 行下街就沉船
毒撚最可怕既地方就係
好鐘意FF
睇到個心那住那住咁痛
希望芯怡可以做一個自己鍾意既自己啦

樓主趕文都要多D休息呀 身體要緊
Feel到嗰下有幾Sad
樓豬等你啊
好似好多人覺得sabina故有共鳴多啲
這個世界最壞罪名 叫太易動情
我都好心痛芯怡好似見到自己咁
聽日有結局希望你地鍾意啦
有冇男版芯怡
今日早左出
心怡最尾都係做左人地心目中既自己
最近同芯怡差唔多經歷
原來覺得有feel嘅只係我一個
人哋根本無意
應該早知道根本就不是
我個人覺得sabina果個鋪排令人代入感重d 會多d感覺 但我自己就同芯怡似 又係打扮普遍 好平凡 大學無朋友 我覺得校園生活仲寫實 可能因為我根本唔會識人幾日就同人發生關係上人(比人上)屋企
但sabina故果種 主角自己以為好愛好了解對方既感覺 我相信大部分人都好有共鳴
期待樓主下一篇
樓豬又識寫文又識唱歌
蘋果同橙 無得咁計既

同埋每個角色都係讀者一部分既自己

加油 芯怡篇故都好好睇
好好睇,支持支持
想知係邊個屋邨啲餐廳好食
啲canteen好垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞