我在交友App上遇到的十個人

1001 回覆
662 Like 35 Dislike
芯怡會唔會係Sabina 既前傳
邊個話芯怡飛葉天朗
好似變到自己set咗啲標準俾人
例如會特別留意唔飲牛奶嘅男仔(我9 up)
然後突然發覺
去到邊都有過去嘅影子
隨心就可以
好多嘢無得勉強
芯怡姓楊
Sabina姓陳
Sor miss 咗細節
兩個故嘅男主角係唔同人?
其實都唔算細節
係好明顯唔同
樓豬出咗街
今晚應該好夜先出
對方又係唔鐘意飲水
淨係飲茶飲汽水個下就會諗番起佢
Youtube comment 話冇錢
這種如尤物般的女孩,無論走到那裡都像炙手可熱的明星一樣,吸引著眾人的目光。

炙手可熱唔係解某人好受歡迎,係形容人勢高權大
等得好苦
等你呀樓主
睇得好舒服好似腦入面播緊套電影咁
雖然好想快啲有文睇,但樓主你慢慢寫啦,最緊要唔好俾到太大壓力自己!你寫得開心我地先睇開心
Hv sex ok?
推推
睇完show 仲有時間出文???
推推
要幾夜
一直和葉天朗不著邊際的地聊天,直到倚著欄旁站得累了,便索性在地上盤膝而坐。多得他一直說些無聊的笑話,我也不再那麼繃緊著身子,逐漸放鬆起來。

「笑下咪幾好,你笑嗰陣好睇啲。」他比劃著手,在空中畫了個笑臉。

我一怔,來不及收起雙唇的弧度,便望向地下,不與他的眼神接觸。

「你會唔會覺得我好悶?」我問。
「你好收埋自己,好驚人地睇穿你咁。所以你先玩App想同人傾多啲計?」他臉上盡是滿滿的疑問。

看著眼前朦朧的秋月,聽著手機播著我們喜歡的獨立音樂,這樣的氣氛使我也迷離,便將心底話娓娓道出。大概每個自我封閉的人也有他的過去,我自小朋友不多,升上中學後能交心的更是寥寥可數,但我仍視這些朋友如瑰寶,珍惜著得來不易的緣分。可惜女孩間總會為哪個男生喜歡誰、誰的成績較好而爭風呷醋,幾年過去,誰也記不起當初疏遠的原因,但一段關係,終究在彼此也放不下面子的時候,說散就散,就如被風吹過的沙,不留半點痕跡。

自此,我也將心中的門關上,不讓任何人進入,也不再踏出門口半步。畢竟,人與人之間總要保持著朦朧的距離,好比月亮,一旦靠近,便將一切坑坑洞洞都看真,不把人嚇跑才怪。

「楊芯怡,你咁樣好傻。」他輕嘆。
「點解咁講?」我不解。

彼此維持著安全的距離,很好,不是嗎?

「點解你要為一班對你唔真心嘅人,放棄其他對你真心嘅人呢?每個人都係獨立個體,唔會因為你遇過唔真心嘅人,下一次再發生嘅機率就增加。」

「咁⋯⋯我點知人地係咪真心?如果又俾人玩,我咪好笨柒?」這是我最大的擔心。
「試下用心感受。」他不疾不徐,緩緩地說,像是要刻進我腦裡般。

「我咁普通,你都肯同我講咁多嘢嘅。」
「大家Match到,都係種緣分嘛。同埋我都話,你唔差呀頂。」他輕輕一笑,將拳頭伸向我,示意我同樣握拳回應他。

我忽爾有種難以言喻的感動,也許是連日的傾談令我產生某種依賴,也許是,很久沒有人叫我相信自己,我是可愛的,是可以被誰真心對待的。

在兩個拳頭相碰的瞬間,內心被鎖上的那一處,似乎在慢慢瓦解,像纏得太久的亂毛線被解開一樣,頓時覺得無比舒暢。我突然覺得,身上那件皺 Tee Shirt,好像也沒那麼難看了。

「多謝你。」我由衷地感激他對我說的一切。
「傻啦,下次到你請我食飯㗎。」他打趣地說。
「咁樣屈都得?」我也學著回應他的玩笑。
「嘩,心理諮詢咗咁耐,一餐飯都唔值呀?我真係好Cheap。」他佯裝抱頭痛哭的樣子。
「得啦,下次俾廿蚊你食叉雞飯喇。」
「真係多謝大佬,精神!」這次輪到他沒好氣。

「嘩,好夜喇,我要返宿喇。」我一看時間,嚇了一大跳。
「好啦灰姑娘,聽日再傾。」

告別葉天朗後,步伐也變得輕盈起來。腦海不斷在細嚼著他那句「聽日傾」,我知道在交友軟件認識的人,明天見也可以是等於不再見;「聽日傾」也可以是從此消失,只是我們身處同一所大學,有著比別人多一絲的連結,至少在這一刻,我相信他是真心的。
多謝絲打支持
你咁講真係好warm 好感動
有時都會掙扎 寫啲易有共鳴嘅主題定係自己想寫嘅嘢
前者會易寫好多 但係就變到交功課咁樣
呢樣係我唔想嘅
多謝你鼓勵我又充滿力量了
屌你又爆我行蹤出黎
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞