我在交友App上遇到的十個人

1001 回覆
662 Like 35 Dislike
祝福你地
我都愛你
我都愛樓主
芯怡

如果開解完佢之後原來又係黎玩鳩佢既咁咪仲hurt
留名支持
留名
好耐冇睇過咁好文化既故
留名
好耐冇睇過咁好文筆既故
害怕受傷 自卑 封閉自己內心
但又好渴望有個明白自己嘅人

好L中希望自己都可以遇到一個明白我 而又肯去明白我嘅人
P.S. 樓主寫嘅文好好 繼續加油
直覺覺得,女主角同人傾傾下沉船
但個男既,可能只係求其搵人傾下,釣下魚

之後到得到手,食左,之後就冷淡,之後就拜拜
Live 咗
究竟我有冇後悔遇過Sabina?
佢讓我更覺得愛情唔可信,
佢只想找個人填補佢無法從佢愛嘅人身上得到嘅關懷
我以為我即將投入一段關係了,
但原來就算交心過,親密過,都唔代表啲咩
一個人可以同時鍾意兩個人,
就算佢講到佢嘅愛人同佢再冇將來,
到真係要佢揀時,最後佢還是消失在我生活中
Sabina 點解你咁仆街
不過我冇後悔識咗你,因為我曾經開心過
柒頭樓主呢
好好睇 樓主加油
一日煲哂
這夜無夢而眠,大概是很久也沒有睡得這樣安穩,我一骨碌爬起床,給葉天朗傳了個早安。早上的Lecture依舊沉悶而難捱,我胡亂地在筆記上勾畫著些毫無意義的符號,邊聽著秃頭教授講課,腦海中卻不期然浮現出葉天朗的樣子。該死的!我搖搖頭,試圖把他的臉從腦中揮走,卻像想起了甚麼似的,打開WhatsApp一看,沒有通知。

「芯怡,我地係咪Week 9 Present?今晚喺Group到傾下?」下課後,小組報告的組員Yuki叫住了我。
「係喎,一係而家一齊食住Lunch傾下先?」

不止是Yuki,就連我也被自己說出的話嚇得呆住了,從來不參與組員們飯局的我,居然會主動提出共晉午餐。這些在我心中覺得突兀的說話,在別人眼中卻是自然不過。

「好呀,食XX Can?」Yuki很快便提議。
「OK!」

午飯時間,偌大的飯堂擠滿了學生,好不容易找到了位置,我下意識地環顧四周,也沒有看到熟悉的面孔。

「你食啲咩?我幫你買埋吖。」Yuki友善地問。
「唔⋯⋯叉雞飯呀,唔該。」

話剛說完,才發現我又下意識地想起了葉天朗,他像擁有分身術般,時不時蹦出來提醒他的存在。就像條件反射一樣,喜好跟他逐漸相似,無論是被他影響,還是潛音識裡希望能靠近他多一點,都是個危險的訊號。喜歡一個人,從來都像賭博般危險,然而戀愛卻不如買大細只得兩個可能性,在愛與不愛之間,還存在著幾百個排列組合;可以是同時愛著兩個人、也可以是不愛一個人所以愛上一個人。更甚是,這場博弈從來不由得自己控制,在躊躇著該不該加注時已身處在其中,籌碼就是自己,一子錯,滿盤皆落索,多可怕。

整頓飯下來,我才知道Yuki他們天地堂時會坐巴士到附近屋邨的茶餐廳吃飯,那裏的午餐比學校Canteen滋味得多、某科的Tutor和我們的同班同學是情侶、哪座宿舍在鬧鬼等等,我問她怎麼知道這麼多八卦,她反倒一臉奇怪地看著我,像在看某些外星生物般,說這些事根本不需要特別打聽,就如常識般平常。

聽著她的話,我就像個剛接觸外來世界的嬰孩般,這裡充滿著未知,原來校園裡除了書本和一草一木外,居然還有值得自己佇足的事物,一個地方,要有人才有靈氣。而我這塊拼圖,好像也找到了容身之地。

================

「Sor呀,今日全日都上堂,唔得閒覆添。」

「叮」一聲,把我從發呆中拉扯了出來,一看,是葉天朗。

「唔緊要呀,Final Year 係咪好忙?」我試著不去過問太多。
「OK啦,搞埋FYP就得。」

正當我在鍵盤上思索著要回些甚麼,他又傳來了一句。
「聽日有無堂?」
「有呀,做咩?」
「不如走堂囉?」
「下,去邊?聽日嗰堂計Attendance㗎喎。」
「走一堂無嘢嘅,你平時咁乖。」附上一個壞壞的奸笑。
「都得嘅⋯⋯」
「就咁話啦,聽日12點你Hall樓下等。」
「希望我呢堂走得值啦。」我也學著他,加了個吐舌頭的Emoji。

在衣櫥裡翻箱倒櫃也沒能找到件像樣的衣服,我只好拿出幾件沒那麼土氣的Tee Shirt,在鏡子面前左挑右選;又端詳自己的臉,那些該死的痘印還未退散,我賭氣地將衣物扔回衣櫃裡,坐到地上。

室友見狀,好奇地問我:「芯怡,你扮咁靚去邊?」
我只好說:「無⋯⋯聽日約咗Friend 啫。」

她又一臉驚奇地看著我,可幸的是我沒聽見她說「原來你有Friend?」,只見她千叮萬囑我要穿短褲,可以拉長雙腿比例甚麼的,還借我一支遮瑕膏讓我出門前蓋掉臉上的瑕疵。她說的話就像外星語言般陌生,但我卻發覺,這些難懂的話聽起來居然異常親切,身邊人的好像也沒有那麼難以接觸了。

窗外月明星稀,正在看著同一個月光的葉天朗,不知道會否也會像我一樣,悄悄祈禱著明天快點來臨?
是日 完
故事大概去到3分1
聽日將會迎來第一個轉捩點
希望大家鍾意
樓豬再繼續R正皮同推POST
謝謝大家
中秋節快樂
樓豬聽日就會話:中秋出咗街睇燈飾,夜啲先有文
我會吃盡奶力加速㗎喇
推推
似係葉天朗同時同好多人玩緊最後冇揀佢!
其實毒撚一個更開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞