我在交友App上遇到的十個人

1001 回覆
662 Like 35 Dislike
當你用成個心做籌碼
我等緊文啊
收嗲啦柒頭皮,唔好同我爭樓主
「未起身?我到咗你樓下喇。」

12時整,不遲也不早,電話螢幕亮起了葉天朗的訊息。

我一大早起床洗頭、研究室友借我用的化妝品、在鏡子前東拼西湊,還是沒有很滿意自己一身打扮。眼前的女生架著副厚重的眼鏡、大腿不夠纖細、腰間更有些贅肉,眼尾的絲絲細紋令我有著大學三年級不該有的成熟感,我頹然地看著約定時間一點一滴地逼近。

罷了,還是做自己最自在。我深吸一口氣,甫踏出升降機門,便看見葉天朗和Nicole在寒喧。

「乜你地識㗎?」Nicole看著我和葉天朗打招呼,詫異地問。
「呃……係呀,Friend個Friend囉。」葉天朗像是在掩飾甚麼似的。
「噢……遲啲再傾。拜拜!」Nicole爽快地向我們擺擺手,我卻用眼角的餘光,瞥見了她嘴角那、耐人尋味的笑容。

我和葉天朗並肩地向巴士站走去,期間,他不時在手機鍵盤上輸入些甚麼。

「你都識Nicole?」我忍不住問。
「哦,佢係我大O個Friend嘅組女嚟,大O女神喎,點會唔識。」葉天朗若無其事地道。

也對,像Nicole那樣漂亮可人的女生,性格更是爽朗外向,有誰會不喜歡?

葉天朗見我默不作聲,便開口提議到市區某屋邨附近的冬菇亭喝茶。

「好喎!好耐都無飲過茶。」我不禁興奮起來。
「不過冬菇亭而家都變晒Lu。」

冬菇亭原本有著幾家幾十年歷史的大排檔,見證香港興衰,可惜在不久前宣佈不敵財團加租,光榮結業,到最近才有經翻新的食店進駐。

「係呀,翻新過嘅嘢點都同原本嘅無得比。」我輕嘆。
「舊嗰陣啲人又嫌佢污糟,到佢裝晒修翻新完,又話佢失去原本味道,好難服侍。」葉天朗語氣倒是淡然。
「咁人係鍾意包裝㗎啦,外表唔達標嘅,邊個咁得閒欣賞你內心。」
「又唔好咁Sad,可能有呢。」
「咩呀……我講緊冬菇亭呀。」
「知喇,行啦。」

那舊屋邨景物依然,裡頭的街市和大排檔卻有著新式裝條和冷氣,說不上格格不入,但我確實更喜歡香港獨有的舊式建築,牆壁斑駁落漆、侍應粗聲粗氣,我最愛坐在一角觀看行人百態,彷彿在營營役役的人群中看到了自己。

食物滿桌,我和葉天朗在爭辯著誰點得比較多,誰就要負責把那籠點心清光,我說,點菜也有問責制嗎,他又說,問責制買少見少。

「呢排好似見你開朗咗。」
「係咩?多得你囉。」
「又關我事?」
「你開解咗我好多。」
「咁有無咩報答我?」
「⋯⋯」
「講笑咋。」
「係呢,你今日化咗妝?」
「都算係嘅⋯⋯」
「幾好睇呀。」
「唔係呀……唔好笑我啦。」
「你應該話,多謝。」

我愣住半响,才吐出一句「多謝」。

而我沒有對葉天朗說出口的是,我的確有點希望他不是開玩笑,這句有點親暱得近乎調情的話,不自覺地在我心裡輕輕撩撥著,泛起了絲絲如海紋般的漣漪,似風般輕,卻久久不散。
未完,晏啲仲有
唔記得講,應該都要好夜
又出去威
中秋即刻無哂人追文
g持 等你岀本日第二篇
都估到你啦
不過咁早出咗一篇先 樓豬都抵讚
又睇到live咗好彩睇到晏啲仲有btw樓主中秋節快樂
頂又撳咗不推文
Nicole 之前出現過?
樓豬唔會走數
(有遲無欠)
Nicole係之前講過芯怡hall o嘅組mate
睇落去就知
過獎我會繼續努力
欲知後事如何,請看下回分解
我愛大家
是日完了
中秋人月兩團圓就寫得sweet啲俾大家甜下啦
中秋節快樂聽日見
樓豬要正皮呀呀呀呀呀呀
葉天朗拍了拍上的灰塵,心滿意足地望向我:「係咪乜都得?」

屌 打錯
真心唔知
我淨係知可圈可點呢個詞語都係好多人用錯
但以前上堂有個老師講過,語言係約定俗成嘅,如果堅持用已經無乜人知嘅本義嚟表達
就失去咗語言用嚟達意嘅意義,睇你點睇
講得幾好
我都冇咁諗過
好青春嘅走堂生活
一開始無樣咁你哋傾咗幾耐先出嚟見真身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞