Oculus quest 2玩Steam VR討論(19) 128版本正式推出!!

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
想問下我想air link
我部電腦得一個lan線插口
咁樣要點樣插?
定係要買隻switch?
唔明?

你應該有ROUTER?
AIR LINK用WIFI連去ROUTER

唔係Q2 Lan線直電腦
啫係電腦lan線去modem
再router lan線去modem?
原來唔可以用MESH wifi
點解?
係唔係要換個router
你google下

mesh wifi airlink
Quest 2

呢啲關鍵字

不如你講下你屋企個set up 要完整
正常係 電腦lan線去router
router再插線modem
wifi router係mesh
pc lan線去modem
modem lan線去router
而家問題就係quest 2 airlink搵唔到pc
搵搵先,唔該
一齊玩
PC Lan都要連Router唔係modem
你唔可以PC同ROUTER只插MODEM
咁樣係搵唔到IP

AIRLINK搵唔到PC就係咁解
我試過modem同pc都插router
但係咁樣直程上唔到網
我有咁插過 但係直接上唔到網
關唔關mesh事?
上唔到網係指PC Lan連去主router定mesh router?
而家要做嘅就係由主router派到ip畀PC,冇玩mesh幫唔到你試
PC直連modem就一定係唔同network一定搵唔到
PC Lan連去mesh router
然後就話搵唔到IP
跟住就wifi都用唔到
就算連到

mesh wifi其實係唔work

lag機加爛畫面
啫係都係要換router
有冇推介 想係房入面都夠順
你係咪有lan線 由廳去入房?

新router一定要好似第一頁幅圖咁插

你有冇Android機 你check咗你間房嘅無線網路環境先 睇下多唔多鄰居用wifi頻道

第一頁都係有講 你sure 呢個情況ok 再去買新router
Resident Evil 4 VR - Official Gameplay Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=M1dX7q5Wjx0

佢段野有句IN VR FOR FIRST TIME

CAPCOM自己都知 BIO 7 VR 唔係真VR黎
我係所有野都係廳
不過我諗都係關部mesh事
modem插router插pc咁樣係上唔到網
Resident Evil 4 VR Hands-On Preview
https://www.youtube.com/watch?v=2iI33Ii9i8Q
21/10
有d動作位竟然播片
點解我資料庫入面搵唔到steam vr
我已經跟足嚟做
係電腦既桌面開啟Steam VR一次
之後要做啲咩?
定係係quest 2入面就會有Steam VR?
但係我搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞