Oculus quest 2玩Steam VR討論(19) 128版本正式推出!!

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
changelogs 1.0
1.增加空氣塵埃粒子效果
2.守方通道增加光源
3.增加地圖環境聲效
4.物件物理設定修正
5.物件子彈撞擊音效修正
我個人比較鍾意玩單機驚
alyx , lone echo 呢2隻爆哂 想問下仲有冇其他推薦
Twd saints & sinners同boneworks
thanks 研究下先
Gtx970全部低效玩唔玩到alyx
低過1060 6gb 唔得

就算極低效玩到 我都唔建議你玩 咁樣一係浪費咗隻game

VR game 3A大作 真係5指手指數得哂

應該用最好既GPU去享受
全部效果較最低嘅話係可以行到,Alyx個optimization做得超好
不過正如你所講,咁樣玩會浪費咗隻game
教medium試下會唔會drop FPS 先
重點係解像度設定 你用970 要極低解像度去run

畫面會好矇

遊戲內畫面 高中低 反而唔太重要
GTX970玩緊
你可以分享你既設定
game內好似全最低
但detail位好似都無乜少
解像度咪用VD default果個, 唔高唔低
我個由深圳飛過美國再飛黎香港既M2頭帶終於到貨啦
有冇影響遊戲體驗
V33更新 airlink同oculus link畫面會大提昇!!
有ZIP影片比較 DL落黎睇
https://www.reddit.com/r/OculusQuest/comments/po5vxb/oculus_link_sharpening_update_examples/
原來無片
我有V33更新 咁岩抽中我 CLS畫面好清
預設自動3616 效果最明顯 有開同無開 分別好大

5408再TEST 感覺有再清d 差距無3616咁大
有v33 加pc既就快D試下 特別係低階顯示卡 你會FEEL到好明顯
我自己覺得無
隻game真係優化得超好
可能佢分割左啲區域黎load場景, 成個感覺都係順暢, 而且畫面都係好靚, 玩過最靚又順既一隻game
只係解像度無去到好清晰, 感覺好似睇條只係得4K咁上下既片, 朦朦地
970都咁靚想像唔到推盡隻game會幾靚
Thx巴打
部quest2今晚到貨
可以玩了
有冇巴打個quest2 鏡頭(定位)
會定時重複跳嚟跳去
唔知係咪某次更新之後就係咁
v33 無咩問題 好快到你
唔係好明 好快到我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞