Oculus quest 2玩Steam VR討論(19) 128版本正式推出!!

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
啱啱收到機要今晚先得閒開 見到上面咁多問題機淆淆地
申請退機,美亞係退錢 定會重新發個新㗎比我?
係咪太近鏡頭,係就死症黎
如果唔係,應該係拍攝問題
日本片好多呢d情況
外國片就無乜
係好近但應該唔係 睇片時一撳pause彈個panel出黎又會聚焦番
因為pause時唔係用緊vr mode
純超大螢幕
或者你試下外國片比較下
想問下過千度近視嘅話
配啲有度數嘅vr鏡片質素係點?
會唔會因為深度數而影像變型變得好勁?

同埋而家睇日本片夠唔夠清?
幾年前玩過好濛
兩樣都可以 冇記錯既話 不過你要問下佢
8k版就清
4k可接受
1080就....用返mon睇啦

鏡片方面我唔識
8k試過返唔到轉頭

但係條女好近時會對焦唔到,搞咗好耐都唔得。

最後除咗副VR眼鏡,拎本書放喺眼前,發現人對焦唔到近野係好正常。
metoo
用緊sky player
太近時要熄3D mode
Skybox player 有個option 係調高眼距,可以解決太近鏡頭的問題,不過遠處的對焦會出錯
Viveport免費試玩一個月,今日最後一日登記,玩pcvr嘅巴打可以試吓

Redeem嗰陣要填信用卡或者paypal資料,如果驚唔記得取消嘅話可以填虛擬銀行prepaid card落去

https://www.viveport.com/blog/hey-quest-users-welcome-to-viveport-follow-these-easy-steps-to-enjoy-1-month-of-viveport-infinity-for-free
Make sure you have updated the latest VIVEPORT Desktop version 1.4.13.4 to connect with your Oculus Quest/Quest 2.
Double-check that you have connected your Quest device to your USB 3.0 port or Type-C port and that your computer recognizes the connection.
Make sure you have not redeemed this code yet on your device, as this offer is limited to one code per device and account.
Quest users who utilize a virtual desktop application to launch VIVEPORT contents (wireless Quest users) may not be able to see the event pop-up information. To get the offer, please submit your Quest headset S/N (the 14-digit alphanumeric serial number) and your VIVEPORT account email to our Viveport Support for verification. We will verify your participation during the campaign period and provide you the redemption code after it has been verified.

齊左上面野

都係無pop up message
要主動取消?可唔可以注冊完即時取消?
要喺pc裝咗viveport,然後用tyoe c線連接電腦同Q2就會自動出redeem
係呀,佢寫明會自動續期,但我冇諗過注冊完即時取消呢招,可以試吓但要睇清楚會唔會連個服務都即時停用
我之前部機都有塵,我寄返比美亞,佢退錢加退運費,我去 DHX 寄返去,八百幾蚊!跟住上美亞再訂過。
齊左所有野都係無反應

放棄
冇記錯嘅話好似要連接好之後click右上角個眼鏡icon
人地外國玩緊6K,8K H265
日本片好多仲係得4K H264
file個size大過人,畫質仲差過人
有噤呀,噤曬所有野

再重裝再開新ACC都無反應

不過由佢,睇佢遊戲庫都無乜邊隻GAME想玩,好玩果D又買左

但如果岩岩入手VR一定要JOIN,比錢都要JOIN

應該慳到好多錢
副野仲未離開美國
Ching 你幾時買?
好似27號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞