“真”高質電器傢俱討論(18),下次尾門開新post

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
你講BG 定其他牌子?
大路都係bg, legrand, schneider
好似唔太見有legrand
Schneider 就係非典款咁
石盤搵極都同香港買差唔多價錢

香港仲要買blanco 送水龍頭
吸塵機係咪得dyson買得過? 有無其他牌子都好用?
見到隔離post 話dyson香港代理好廢 修理得好慢
你屋企又陰又濕裝過變頻機3個月就臭就知點解我推gs
冷氣3大要素,恆溫恆濕,靜,唔臭,易清潔,其他乜功能都係假嘅。
標榜空氣靜化,但部機吹霉風出黎有鬼用
紅外智慧眼,郁嗰陣有聲,又有人當冇人,大把人開左一次以後都冇用過一堆功能
唔知你地買冷氣係想要乜效果
gs無哂貨但又趕住要買
肚腩巴仲會推介邊部變頻冷暖窗分
3/4匹 gs07>ftka20bv1h
1, 1.5 匹 gs09> srk25mwkh1/srk25mhip1 / pan smaller > ftka25bv1h
2匹 gs18> Pan smaller> ftka50av1h
2匹420可能日立會比pan,大金凍
但日立維修部。。。最好唔好買
1,1.5匹如裝房屬陰濕之地三菱電機>三菱重工>pan smaller
陰濕之地切勿大半匹
個人經驗分享 佢送果個係MIC,熱水係右邊同平時唔同。

利申:照用
冇gs18 被逼買左smaller幾驚會好差 而家見到安心返d
打算香港買,再德馬買龍頭
Hea做 之後自己再抹足一星期
寧願搵啲再專業啲大型啲嘅
專門裝修後清潔
唔建議,特別係裝窗台近室內隔住塊玻璃,
位置局限就有辦法。
但三菱電機黎緊好似會出gs24, gs27, 好想睇下實際上裝完係點
唔係差唔差,係揀得啱唔啱,2匹機應該係裝廳,三菱重工太細風驚唔夠凍,所以排後面。pan 室內機易臭,但裝廳相比裝房,溫度會開較低,風量較大,又比較少low cut情況,所以冇咁易臭,通常機臭都係房先會易臭。
變頻冷氣係最麻煩嘅電器,一般會遇到幾個問題:
1. 唔夠凍。
匹數揀錯; 安裝位置不佳引致短迴風; 室內機裝太貼天花迴風不足。
解決方案:選啱匹數,室內機裝短邊,離天花留足夠位置。

2. 夠凍但low cut,溫度冇問題但濕度狂飆升,夜晚熱醒。
匹數太大;風量開太細引致短迴風。
解決方案:裝剛剛好唔好盲目信變頻要大半匹,陰濕之地大變匹冷氣會變加濕器。或開低1,2度,直到冇熱醒。

3. 室內機發霉吹霉風。
一開機或者low cut時吹出霉風,室內機排水盤或豬籠因為第2點引致發霉。
解決辦法:買三菱電機gs, 防臭+easy clean, 自己都清到50%污糟野。
臭到頂唔順就要搵人拆洗。

其他乜鳩先進功能都係可有可無
肚腩巴

室內機有時會飛幾粒水珠出嚟,可以點解決呀
係咪要開凍小小呀
學到野 我係裝廳 希望係岩啦
一開機嗰下,定開緊中途飛水?
開最細風?左右風葉定死左/右?
點解搵德馬hansgrohe花灑得croma, crometta raindance, 好似無乜rainfinity 得個花灑頭(powderain+intense powderain+monorain)
係咪已經最爽果隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞