“真”高質電器傢俱討論(18),下次尾門開新post

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
裝修佬唔同,裝修佬平貴都有機會做。
但水喉佬,重要係樓下的話,
要搵得佢通常只會係壞野要換。
想問大家以下家電有無伏或同級推薦

電視:Sony 49” X8500H,P記 50” HX700H
冷氣:大金 FTKQ 25/35 TVM
雪櫃:P記 BT268PS (空間有限)
焗爐:Electrolux EOB3450AAX
消毒櫃:Cristal D40DSS
熱水爐:斯寶亞創 DHE18/21/24SLi
油煙機:P記 FV-711N
煮食爐:P記 KY-C227E
係咪可以直接裝到? 使唔使配其他配件?
消毒櫃好似無咩用!買洗碗機仲實際
有冇用東芝分體嘅,個風葉轉嗰時會有聲
我好多年前係日本無印運過一張3座位SOFA返來. 船運費好似600幾, 送上門再加多好似2百幾咁上下....

我果時好似係頭10磅150蚊, 之後每磅12蚊..(太耐唔多記得)
有聞過 幾中意
只係擔心運送損毀問題
武肺下,船運貴左好多,聽講仲少咗好多船,
而家運可能要預多啲錢及時間。
心郁郁分體式冷氣420比較 要冷氣

三菱

MSZ-GS09VF 1.5匹 $8040 電機
SRK-35MHIPI 1.5匹 $7980 重工

大金
FTXA35AV1H 1.5匹 $未去睇

日立
RASDX13HDK 1.5匹 $7789

格力
GIM 12A 1.5匹 $6590

如果係我大家會點揀
我嗰個位只係可以裝480入內
gs09唔係1.5匹
Sorry打錯MSZ-GS12VF 1.5匹 420冷暖
Btw 你用邊間
洗碗碟機應該買55cm 定45 cm座地?兩人家庭

55cm 其實可唔可以嵌入洗手盤下面位?
夠位放緊係有大買大
放唔放到洗手盤下睇部機高度
用55cm矮機你要踎低先用到
不如用45cm高身機
裝廳我自己就唔揀fthm71,fthm冇左右送風,玩直吹,佢另1部r410a機ftxs71先有左右送風,或者ftxm71都有,但廳冇乜需要ftxm嘅溫濕雙控,裝廳性價比低。另外大金機2匹以上風切聲好大聲。
地方唔大就2,地方大就3,地方大想重工,可以打去白河馬睇睇srk80zr有冇貨。
ge系列應該係0幾年嘅產物,賣左十幾年,係一部乜功能都冇嘅變頻冷氣。好多機你畀左錢買好多新功能,其實係冇用
台灣先有部新啲室內機有dbc防污防臭嘅gr, 嗰部一樣係冇功能,畀千幾2千買啲智慧眼,台灣仔叫佢智障眼
此生唔會再考慮Panasonic嘅抽油煙機。

宜家住處係用FV-713N,煮嘢食望到嗰啲蒸氣搞到周圍都係,都唔覺得佢有吸到,成浸油煙味。

平時凈係淥公仔麪就夠用嘅,自己屋企餐餐煮嘢食(中式+電磁爐)真係會嬲到即刻換咗佢。
好詳細 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞