“真”高質電器傢俱討論(18),下次尾門開新post

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
Bosch靚好多然後貴二千
肚巴 重工果部一匹冷暖
室內機果條開關燈 有冇得閹咗佢
屌佢 螢火蟲咁
點解太近天花就出唔到水回唔到氣,但第二個brand 就得?

意思係唔同brand 唔同技術?
室外機機身高度唔同
MSY GK18VA 高 320
CSPS18UKA 高302
點解太近天花就出唔到水回唔到氣,但第二個brand 就得?

意思係唔同brand 唔同技術?
機機身高度唔同
MSY GK18VA 高 320
CSPS18UKA 高302
這款是枱下盤
條邊不是在你看到的位置,個洞是螺絲位
大機
Tefal 邊隻好用?
用緊tefal可以拆手抦果隻
用左年零外面甩皮
唔該

邊個好?
學術post冇人理,我上一個po打左篇好長嘅野有興趣可以睇埋,差唔多最尾

呢幅圖大約可睇到變頻機原理,一開機full load, 去到某溫差就慢慢跌。
呢部機最低製冷功率input約210w, 有冇睇到呢幅圖好多條線由210w 跌到去差唔多0w, 因為佢再用210w製冷就會太低溫,佢又冇得行100w, 咁佢室外機就會cut機, 呢個時候風會變細同唔凍,濕度會上升, 停得太耐太密就會唔舒服。室外機每次著返機,製冷功率都係額定功率1半以下,圖入面你可以見到都係300w以下,咁如果你裝太大,額定功率同最低功率都大左,咁咪更容易出現low cut.
以上呢幅圖就係全晚都冇low cut過,溫度,濕度都控制得好平穩,比第一張舒適。
如果你裝太大,就要開到好低溫先有第2張圖嘅效果。
所以呢我就覺得唔好盲目裝得太過大,要睇下空間尺數,樓底高度,西斜嚴唔嚴重等等先決定加唔加大少少,尤其是2.5匹同3匹機最低製冷量都差得幾遠。
明白
但第一張圖係咪會慳電啲?

同埋我嘅情況係個長方形廳係200尺,但去到尾連接埋門口玄關加半開放式廚房就會有300尺,咁呢個情況係咪都係買3匹好啲?
發現有部不知名牌子,高身小小,但唔使4000蚊洗到8套碗,有冇人試過呢部?好似幾抵玩

https://hkele.com.hk/Washers/Dish-Washer/DD600
用緊呢隻,用咗半年,暫時仲好正常。

就收樓
諗住買呢堆電器
有無巴打可以評下
電磁爐:西門子EH8P5261HK
洗碗機:西門子SN61IX09TE
蒸焗爐:PHILCO PSMO634X
洗衣機:LG F-C14105V2W
雪櫃:日立 R-KWC570KH

本身雪櫃想買三菱
但佢啲色過唔到老婆
飛歌呢個牌子已比我放咗入黑名單,打死都唔會再幫襯
點解既
可唔可以指點下
好耐之前買過佢嘅洗衣機,年幾未夠兩年整咗四五次,最後忍唔住,丟九左。
但我見三合一蒸焗爐
佢算幾抵
同上網見評價幾好咋

洗碗機group 好多人講
有錢就Bosch 無錢就細S
Tefal有隻可以拆柄嘅👍🏻👍🏻👍🏻
你唔識放啫

台上盤靚啲
但難清潔隙位

實用就台下盤
我係想揀色我係台下盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞