“真”高質電器傢俱討論(18),下次尾門開新post

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
地方大,室溫高就gk18, 地方細可以50ee1
你幸運了
肚腩巴,請問兩間房每間大約65呎,想換GS09VF 1匹但未有貨,如果等唔切貨,你會建議換GS07VF,定係其他牌子既1匹?有無推介
有冇溫度計度下冇開冷氣幾度,如果冇特別熱,65尺用gs07, 呢部機2.2kw製冷,普通房80尺內可用gs07. 反而gs09 製冷強,最低製冷1.2kw, 裝太細嘅房,如果室溫唔高,會有更頻密 low cut情況。
補充返gs07 最低製冷量0.79kw,適合細房,晚間溫度低嘅地方,例如將軍澳,油塘等地方。
如果你發現你部變頻冷氣出現著著停停,濕度反彈嘅情況,你亦可以考慮有不降溫除濕的三菱電機 pah09 / pah12,價錢貴1倍囉

或者我成日推介嘅呢部大金都有不降溫除濕
想問下巴打你幾時落單?我件貨都係ECMS 見你咁講有啲驚
ECMS係咁,比多啲耐性等吓啦。
說明書有寫,我部最少575。

好彩我唔急
問咗amzn佢話其實有個backup date, 宜家個back up date係21/8, 呢日收唔到再搵佢
你個款冷氣斷左貨兩個月,重未有確實返貨期,
好似係唔夠晶片製造,你急就要搵定第二部
如果兩間房分別61同84呎,大家都用gs09vf會唔會成日low cut?
日頭會有少少太陽哂同埋有d潮濕
唔該哂巴打
想問如果GJ10VA有貨,你覺得揀3/4匹 GS07VF好定係 1匹 GJ10VA?

睇環境,有啲人屋企好熱唔會low cut咪得,如你本身室溫低,又潮濕,仲裝大左=gg.
low cut時部室內機好濕,會吹返啲水氣出黎,變左加濕器,大金啲coil就係密啲,好多水卡住,所以點解有啲人用起上黎會體驗咁差
所以佢推出左溫濕雙控嘅機ftxm,加強低頻時抽濕能力,不過如果室外機cut左都係一樣keep唔到濕度。
要有再熱除濕功能嘅機先可以有濕度設定
65尺冇西斜冇熱源,gs07好啲,扣埋啲櫃都唔知有冇50尺,gs室內機靚啲又有dbc塗層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞