[翻譯] 我是美國林務局搜救員,我有些故事想說

544 回覆
293 Like 3 Dislike
留名睇故事
我搵左D同樓梯有關,比較有趣嘅comment,希望大家鍾意睇
lost_magpie

我住係俄勒岡州嘅一個農場,由農場穿過一條路,就有大片森林,差唔多50英亩大。據住係附近好耐嘅一家人講,個片森林屬於一位居於別處嘅寡婦,佢同丈夫本來打算剷平森林之後起一幢房屋,但係計劃未開始,丈夫就去世,個片森林就無人再理。

冇落雨個陣,我地會騎馬穿過森林。入左森林幾英里,就會見到一段靠著樹嘅樓梯。附近嘅家庭話森林入面從來冇起過屋,老樹亦生得密密麻麻。我次次經過段樓梯都起哂雞皮,我地會講笑話係「天堂階梯」(stairway to heaven),等自己冇咁緊張。唔只我地,連馬都唔多鍾意,一行過就會好驚,係咁噴氣。我成日都諗究竟段樓梯做乜鬼野會係個度。
DrLost

大家好,我係疾病控制與預防中心(CDC)工作,係血液學同傳染病專家,任職時間差唔多15年。

有啲研究(我覺得係大部分)如果落入不懷好意嘅人手中,會造成疫症爆發,所以列為高度機密,亦有條約防止呢種事發生。

咁究竟CDC同樓主講嘅野有咩關係呢?
  CDC係1946年成立,之前有個較小型嘅機構負責管理過往疫症同疾病嘅檔案,幾乎所有關於死亡同一啲超自然事件都有記錄在案。1年之後,即係1947年,發生左著名嘅羅茲威爾UFO墜毀事件。當然,事件入面係咪真係有外星人就信不信由你。但係同一年,CDC嘅預算增加左10倍。

通常CDC嘅預算增加,都意味著CDC有更多進行黑色計劃(black project)嘅資金。當然距今已經超過50年,CDC嘅制度都唔會保留相關記錄。

同樣係1947年,國家公園嘅巡查員開始報告有啲動物嘅屍體被嚴重毀壞,於是CDC嘅人就過去調查,當時國防部亦唔似以加,比較輕易就派出國民兵保護研究人員。

註解:black project係美國同英國嘅軍事術語,指高度機密嘅軍事或國防計畫,政府、軍方人員或國防承包商都唔會公開承認
  黎跟就係有趣嘅部分。如果係案件入面發現超自然力量,就要搵一個專責部門(同CDC冇關係)幫手,但係需要簽一張印左極多條例嘅條約先得。最後佢地都有黎到。

六個月之後,一份相關嘅手寫報告完成左,只由得到信任的職員負責保管。幾年前某人退休,就將個份報告傳左比我。雖然我地成日都講,我地從來唔會真正退休,因為通常都會被人召返去就一啲案件比意見。

份報告多過2,200頁(似歷史書多啲),全部都係第一手資料,載有關於當時某啲係野外最癲嘅野。咁樓梯嘅資料係點呢?
  首先,佢地以為有人想係森林嘅中央起屋,但因為某啲原因而放棄走左。呢個推測有一個問題,起屋個陣,第一樣野係你唔會起條樓梯先。

繼續調查,發現第一樣奇怪事係樓梯會消失,然後出現係其他地方。佢地第一次係離樓梯30米嘅地方紮營,當佢地瞓醒,就發現樓梯消失左,地上只剩低黑壓壓嘅印痕,好似烤過黎咁。

過左兩日,段樓梯出現番,但係係50米外嘅地方。於是佢地想去檢查同攞樓梯嘅樣本走。雖然樓梯係木造,但係仲硬過鐵,佢地完全切唔到一忽落黎。

佢地仲搵到個段樓梯會發出頻率。通常一樣野發出頻率,代表另一度有接收器,所以佢地就想搵接收器出黎。究竟係咪有人用緊接受器?接受器又係咩黎?個段樓梯有鐵咁硬,仲會發出頻率,佢地都想繼續調查落去。
  六日之後,個段樓梯唔見左。搜索隊伍就出動,搵另一段樓梯。佢地最尾搵到一段樓梯,但係今次唔同,第一批搵到嘅人行近樓梯,就發生左啲不安嘅事情。其中一個記錄話,當佢地為左確認而行近樓梯,佢地覺得天色好似突然變黑左,風聲開始呼呼咁響起,佢地感覺到周圍變黑,驚起上黎,就向後退,呼叫其他人黎幫手。

幾個鍾頭之後,佢地係樓梯嘅四周圍紮營,亦設置儀器24小時監視段樓梯。最離奇嘅係每隔三個鍾,讀數會突然升高,非常準時,好似心臟每三個鐘就大力跳一下咁。
  大概一個月後,佢地對樓梯仍然所知不多,於是搵左個翻譯員,去到一個熟悉呢啲樓梯嘅部落。呢方面嘅記錄係咁寫,個部落指啲樓梯係通往其他次元嘅大門,另一個地球、煉獄、地獄、天堂等等。正因為咁,有啲樓梯會令人覺得恐怖不安;有啲就感覺冇咩特別;仲有啲樓梯,人見到會覺得幾鍾意。個部落詳細講左如果你去其中一個次元,入左大門,等如用左張單程車飛,冇得返轉頭。呢個或者解釋到點解佢地剩係搵到發射出去嘅頻率,但係冇回應訊號之類嘅野。個部落仲有講又高又大嘅人類(大腳怪)用呢啲樓梯,佢地點樣捉走啲細佬。雖然關於大腳怪嘅描述好有趣,但係我搵唔到大腳怪同樓梯有關嘅記錄,所以難以將兩者連埋一齊。但係冇提到都唔代表唔存在嘅。
v838

睇完你個post之後,我send左比女朋友,佢嘅回應真係嚇我一跳。佢睇完第一part嘅故事,就同我講佢婆婆都講過類似嘅野比佢聽。而佢話我知嘅時候,我就發現同樓主寫嘅一件事有啲相似,搞到我更驚嘅係,佢仲未睇到個一part。直到我睇到樓梯個啲野之前,我都信樓主寫嘅野係真。但係我今次係由一個同呢個post冇關係嘅人度聽返黎,我都唔知應該點諗先好。

我同我女朋友係巴西人,佢婆婆直到70年代之前,都住係亞馬遜森林入面一個原住民部落。

個部落聚居係igapó附近。igapó係一條河流邊,係某啲季節,河流好易氾濫,所以個度亦都好似一個個沼澤咁,啲人好易當失路,亦真係不時就會發生,好多被人搵番之後都唔知發生咩事。
  有個男人離開左部落,去檢查河上面嘅漁網,之後兩個星期,都冇人再見過佢。到佢地終於搵番個男人,佢就坐係河流上面一隻細木舟度。當時落緊雨,佢嘅衫褲溶溶爛爛咁,木舟上面有好多水,佢係咁用個碗潷水倒出去。

事後個男人話佢見到森林入面有段樓梯,就行左上去。之後佢記得嘅事就係坐左係個木舟上面,因為木舟穿左個窿,就係咁潷水倒出去。其實木舟冇穿窿,啲水都係雨水黎,佢潷得太用力,好似慢慢挖爛個船底咁。佢仲話佢行開左兩個鍾,事實係已經過左兩個星期。

婆婆話個男人其實離部落好近,最尾係一班去河邊洗衫嘅女人發現佢。

唔單止係亞馬遜森林有樓梯,個男人嘅遭遇仲同K.D好似。

搵到佢之後過左一年,佢瞓醒覺就發現自己講唔到野。個個部落好細,亦冇醫生,我都唔知佢地點解釋個男人發生咩事。女朋友都唔知佢仲係咪啞,連佢在唔在生都唔知,話哂都已經過左40年。
bob_lazar就話睇完樓梯嘅案件,諗起一首叫Stairway To Heaven嘅歌,以下係部分歌詞:

There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven.
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for.
Ooh, ooh, and she's buying a stairway to heaven.

There's a sign on the wall but she wants to be sure
'Cause you know sometimes words have two meanings.
In a tree by the brook, there's a songbird who sings,
Sometimes all of our thoughts are misgiven.
Ooh, it makes me wonder, Ooh, it makes me wonder.

There's a feeling I get when I look to the west,
And my spirit is crying for leaving.
In my thoughts I have seen rings of smoke through the trees,
And the voices of those who stand looking.
Ooh, it makes me wonder,
Ooh, it really makes me wonder.
anonymousfunonymous話佢就諗起羅馬尼亞嘅牧羊童森林(Hoia Baciu Forest)

不為人知的都市傳說(135):牧羊童森林(Hoia Baciu Forest)
http://shawnyhc.blogspot.hk/2016/04/134hoia-baciu-forest.html
anonymousfunonymous話佢就諗起羅馬尼亞嘅牧羊童森林(Hoia Baciu Forest)

不為人知的都市傳說(135):牧羊童森林(Hoia Baciu Forest)
http://shawnyhc.blogspot.hk/2016/04/134hoia-baciu-forest.html

英文source:

Hoia Baciu Forest: Haunted Forest
https://hoiabaciuforest.com/
WellDammitBobby就話係南卡羅萊納州,鄰近城市哥倫比亞嘅地方搵到一段樓梯,之前都唔覺有樓梯係個度。

下次更新係星期三或四,會開始part 6嘅故事,敬請期待
Thanks
樓主好波
lm
上面幅圖
輕輕一推
WellDammitBobby就話係南卡羅萊納州,鄰近城市哥倫比亞嘅地方搵到一段樓梯,之前都唔覺有樓梯係個度。

但呢個周圍有建築殘骸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞