買電視機 / 換電視機 集中討論區 (53)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
岩岩比人sell 到又貪平已經衝動比左au7700訂
7700同8000 係有d 咩分別?啲色?
55Q60T $57XX都幾貴, 貴過盛澤成千元
55Q60T吧
唔大~本身兩部分別都唔大~
沒有其他選擇
水貨性價比王者Q70T, Q80T已經唔會再有
光度差少少, 色域窄D
唔該哂 已經比左錢唔好諗返轉頭
對,分別唔會好大,AU系列同Q系列比分別就大
想問下巴打兩個半月之後先要用到電視 size 55" budget 大約6000至8000 水機都冇所謂 有邊隻性價比最高 多數睇電視多 都會用嚟打機
Samsung 55AU8000 行貨
$7300
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 55Q70A 水機
$79XX (盛澤)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
Step 巴, 現時唸唸下部 Lg Oled C1 55" , 想問有冇同價錢對手參考?
行貨比較?
水貨

打錯左有喇叭既銀碼
想問下
細過 50吋
VA panel
有 eARC
除咗 samsung 係咪得返 sony x85j
係啊 開咗CEC就得
LG C1 同級係SONY A80J, 不過SONY水貨好多功能冇左同多缺點, 雖然畫質比LG優勝, 不過使用體驗上唔夠LG好, 只計水貨

行貨我覺得就A80J好過LG C1, A80J係新影像處理器非常強勁

Sony XR-55A80J OLED 水機
$15XXX (盛澤)
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
4. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
5. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
6. 光度600nits
吓~
HDMI CEC都關REMOTE事咩~
即係要打機就C1

唔打機就Q70A / A1

咁Q80A呢?
1. SONY 43X85J現在仍然未肯定係咪用VA PANEL
2. 之前訂左既巴打仍然未收到貨
3. 我又唔係好想特登去大鋪搵實機做測試
我唔係好熟啦 但開咗就得 熄咗就控制唔到
1. Q80A行貨係閹割版, 唔得了
2. 打機計, LG C1/BX都可以, A80J都沒有問題, Q70A都一樣可以, A1都一樣沒有問題,
3. 如果打機要追求無畏既4K120, 就LG C1/BX, A80J, Q70A

水貨OLED - LG
行貨OLED - SONY
你自己取捨, 邊樣方便D你自己選擇吧
q60t 電視 + q600a soundbar 既話係咪就有Q-Symphony功能,電視喇叭同時出聲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞