買電視機 / 換電視機 集中討論區 (53)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Samsung 55TU8000 水機
$45XX (盛澤)
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0*3, 最高支援4K60
7. 光度270nits
問左盛澤,佢話冇貨
Samsung 55Q60A 水機
$68XX (盛澤)
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
好,再睇睇
唔該巴打咁有心回覆
you are welcome
可以試下搵HIFI Club TV,問下佢地有冇貨
想問下step巴/其他巴打
剛剛買咗Samsung 電視 有個問題
本身有駁android tv box 佢每次一熄電視就熄埋tvbox
有冇辦法令到佢唔會自動熄埋?因為都幾唔方便
真係唔夠位 想問插落soundbar 得唔得架?
電視:
設定>>一般>>外置裝置管理員>>Anynet+ (HDMI-CEC)>>關
不過如果你有用SOUNDBAR, 關左HDMI-CEC, 會令到SOUNDBAR唔會一齊關閉
1. 插落SOUNDBAR HDMI IN = 行唔到4K120
2. 你唔夠HDMI位咪將其中一部遊戲機駁去HDMI 1 或 2, 不過GAME MODE可能唔識自己開, 詳細你自己試
3. 打機行4K60都夠啦, 放棄畫質換取4K120完全唔值得
因為4個位都滿左
放起hdmi 1,2 或soundbar 係咪效果一樣?
效果一樣
但我本身可以用電視搖控控制埋tvbox 熄咗CEC就控制唔到

其實最大問題係開咗CEC之後
我熄電視時tvbox會隨電視熄 但開電視時佢又唔識開埋tvbox
step巴有冇方法解決到
如果你關左CEC後, 熄電視時tvbox唔會一齊熄, 問題就已經解決
你都係想TV BOX長開姐
另外你個TV BOX有沒有HDMI CEC設定? 不過通常沒有
係解決左一齊熄呢個問題 但就無辦法用電視搖控控制埋tv box
所以搵緊有冇兩全其美嘅方法 用一個搖控就做到所有野
電視搖控控制埋tv box
LG 55" OLED TV BX OLED55BXPCA
同Samsung 55" Q70A
分別大不大
唔同級數~ BX>Q70A
如果5-6000 budget 50吋
Samsung au7700 係咪都ok?
Samsung 50AU8000
$5980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞