買電視機 / 換電視機 集中討論區 (53)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果呢個價係咪算最抵 唔該step 巴
差不多啦, 我唔知其他鋪有咩優惠~
不過已經平過細鋪~
咁如果買喇叭,最少要幾多budget?
SAMSUNG HW-Q600A 水機
$22XX (盛澤)
畫面黑位唔錯,另外夠光,睇HDR、打PS5一流,黑bar上面嘅字幕blooming可以做得好啲,唔好同oled比,無比較無傷害。行Android仲有120hz,自此一家(唔計支牌)。買嗰時扣晒回贈放埋支bar,9千有找真係好抵
9000咁平?
咸片送咗好多coupons再加信用卡回贈
比起我頭先個兩部有咩優勢?
因為我想要55‘ 我覺得一年出一個新型號,好難追最新款,
1. SONY個影像處理器比SAMSUNG/LG 好
2. 顏色相對準確
3. 遊戲模式顏色相對準確, 不浮誇
4. 暗部細節平衡不錯, 唔會死黑抺殺細節
5. GOOGLE TV系統最多APP
想問$10000 budget 50"有咩選擇
諗緊x85j
比多少少, 強好多好多

Sony XR-50X90J
$10700
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度750nits
10. 日本制
咁三叔同LG有咩選擇?
我1.7m 距離準備買65 有驚過太大不過唔理了
有以下, 不過我都係建議SONY比較好

Samsung 50QN90A
$11880
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 448分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共40W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY LITE
10. 光度高(1800nits), 睇HDR片光位更真實
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 50NANO86CPA
$8750
1. 100hz NANOCELL VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 Gen4 影像處理器
有大買大, 衝呀巴打~
x90j
如果仲有soundbar送,扣埋啲信用卡,唔使一萬
頭先睇豐澤有soundbar送
未睇細鋪
但標價就12k
3-4k budget 大尺寸小小嘅選擇係咪得Pan記TH-50HX700H?

行鋪見到三叔部55nu7100賣4k3又買唔買得過?
1. 55nu7100幾年前款, 買唔到了, price.com好多都係有價冇貨
2. P記TH-50HX700H OK啦, 如果唔求AIRPLAY
原來係LG嚟 但上網都揾唔到佢個model
50寸?
https://www.samsung.com/hk/tvs/uhd-4k-tv/nu7100-75-inch-crystal-uhd-smart-tv-ua75nu7100jxzk/

巴打唔好去D冇咩信譽既細鋪呀, 好易中伏架
平平地搵下AVOUTLET仲有冇P記HX700H或者以下款好過啦

Samsung 50TU7000
$4880
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 色域普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. HDMI 2.0*2, 支援4K60

要平, 不如考慮下水貨啦
Samsung 55TU8000 水機
$45XX (盛澤)
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0*3, 最高支援4K60
7. 光度270nits
唔該晒巴打 研究下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞