買電視機 / 換電視機 集中討論區 (53)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
thanks step巴
之前我去仲見緊17xxx架喎,咁快回落左
請問三星qa55qn85a點睇?🤔
Sony XR-55X90J
$14300
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
其實係咪sony 好d?
兩者主要分別係咩?
Sony影像處理器同調教都更強

規格就自己睇頭post
LG CX 好D定 Sony X90J 好D?
規格CX好D

影像處理,調教Sony贏
唔該巴打,但我見官網係17999,邊度買咁平?🤔
AVoutlet, 不過沒有任何贈品,所以先可以減
Sony喺cinemotion嘅唔同情況應該點set,上網睇到一頭霧水
因為琴日係vip day, 所以有special offer,
只要你做左會員 每個月都會有一日係vip day
step巴 今年sony真係出旗艦soundbar 到底A7000好定HT-A9好呢
買左55x90j, 算滿意但都係唔夠9000F靚
冇可能差過9000F
X9000F係當年sony led頂級嗰條line,今年對番應該係X95J,唔係X90J
我更正我講法,x90j同x9000係好接近,但睇HDR content係明顯唔夠9000F光,如果畫面係閃電之類好易睇得出,而x90j明顯好過9000f 嘅地方我暫時睇唔到
當年LED頂Line係Z9F

X90J同級機應該係舊年嘅X9000H
想問下點睇 Samsung 43TU7000 同 LG 43NANO79?
見aeon做緊家電組合價,咁岩有其他電器想買

想問下巴打 samsung QN90A 55' 好唔好

Samsung 55QN90A
$20350
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(25000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式MINI LED背光, 576分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. NEO Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有4.2.2聲道, 有OTS+功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度高(1800nits), 睇HDR片光位更真實
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
想問下我ps5 插hdmi2.1 一開就遊戲自動加強mode到熄機 但我switch Xbox 插其他頭 有時個遊戲mode會閃下關下 想問點解會咁?
step巴想問一問,samsung電視個youtube搜索點樣可以係語音中文?地區同語言都set咗香港都係語音出英文
43TU7000 黑位比較好
LG Nano79色彩比較豐富
個人覺得Sony 55X90J比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞