買電視機 / 換電視機 集中討論區 (53)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔該師兄
本身都想買65吋或者55吋
睇完rtings同spill呢啲網講完開始縮
另外Sound bar 有無好介紹
有無話咩機型配咩sound bar 好
5k左右畢直 想要43吋有咩推介
屋企人多數都用三叔 電視揀返三叔會唔會好d
同埋最近個位睇電視唔夠1.5米
50吋睇得耐會唔會好辛苦
唔該巴打
yes
Panasonic TH-43JX800H
$4960
1. 50hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光發灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 5年保養
4. HDMI 2.0*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影

Samsung 43AU8000
$4820
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 50AU7700
$5380
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
清楚明白 唔該晒巴打~
平時用黎睇下netflix同打下switch
Samsung 43AU8000俾多幾百買新一代43AU9000值唔值
請問各位巴打
Sony 電視播Netflix點開4K ?
有咩要set? Set極都係得HD.......
我個plan係4K plan😂
畫面分別不大, 只係喇叭多左功能, HDMI有VRR, 同埋32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

基本上SWITCH係用唔著
65吋電視 一萬頭budget 請問有咩推介?
要條片有4K先可以播架
條片係HD就出唔到4K
如果網速夠,理論上播4k片係會自動開4k
你肯定播嗰啲都係4k?你試下有DV嗰啲片,開到DV即肯定係4K
Samsung 65TU8000 行貨
$10950
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60

LG 65UP7800PCB 行貨
$10900
1. 50hz IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Samsung 65Q70T 水機
$80XX (盛澤)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
6. Quantum 4K 影像處理器
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
sony水機 唔推薦 ?
最近買左50x90j 試機時四隻角有少少偏黑, sony裝機師傅話lcd 電視係會咁
想問問係咪正常情況

我唔推薦, 接受到以下可以去馬

SONY水貨缺點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝
7. 國版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵
8. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
正常, 直下式背光都有死位, 你正常睇唔會覺
依家考慮緊P記TH-55HX900H vs 三叔55Q70A
兩部差唔多價位好難揀
好 唔該巴打 我研究下
55” x90j 個價已經買到LG Oled, 咁比較係咪都係Sony, 本身預1 萬budget
LG 48" OLED TV CX OLED48CXPCA
$11300
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器

Sony 48吋 Master Series OLED KD-48A9S
$11280
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*4, 最高支援4K60
7. X1™ Ultimate 影像處理器
8. 馬來西亞製
我都睇緊 soundbar 呀
但唔係好熟
隔離 post 又無呢個 post 有個詳盡嘅頭版
唔係好知點揀
我DV有點到燈
即係已經係4K?
Thank 巴打先
想問我而家插左Xbox series x 起port 4
但每次打機一出返遊戲機個主畫面
就會黑一下重新開個遊戲模式
但以前ps5冇個喎
點解會咁嘅?
如果budget加到萬五左右, 有咩推介? IPS panel 唔考慮, sony 係咪色準啲? samsung 味精啲?
yes
要4K先會有DV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞