買電視機 / 換電視機 集中討論區 (53)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Sony XR-55X90J
$14300
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
1.7m都55寸?好似大左d wor
我49寸,唔夠兩米,而家去戲院都感覺同屋企差唔多
1.7米 50-55都可以

有大買大
我1.8米,覺得49唔夠大
唔該有大買大
我2.1m買左65...
黎緊星期6送貨
感受下先
新panel 4色LG EVO panel
我都幾期待有咩表現
呢兩部比較邊部好啲? 定係Sonyx80j ?
Budget 1萬內, 主要睇YouTube Netflix 睇波,
之後再加soundbar 同牌子有冇優勢?

Samsung 55AU8000
$7300
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

LG 55NANO76CPA
$7980
1. 50hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
1萬內包括SOUNDBAR?
我都係1.8 49寸, 我覺得夠, 同戲院感覺view angle差唔多
當然你可以追求imax嘅
早係4 月入手三叔機55 吋Q95 t
真係一流,趕到尾班車,聲音劃面冇投訴
多謝step巴推介,用咗3個月,開始有問題
有聲冇劃,有時hang機
call 2次保養,一次就換connect box底版,今次發現個mon有問題,成部電視mon同我更換新既
而家等零件!
想講係,買咩都好,老西都要買行貨跟保養!
咁就安心
有時貴d買保養係直
大家巴絲留意保養係值既用盡佢
巴打咁唔好彩~好彩有保養~
所以真係建議大家係度既巴打,保養既重要性!
行貨有行貨好!
咁佢同新岀嗰隻JX系列有咩分別
同埋之前我見58HX係用VA 55HX係用IPS 乜唔會係58HX會好啲咩
睇Pan記官網,見到JX900H 準備出
1. JX用ANDROID TV系統
2. 58HX700H用VA PANEL
3. 55HX800H用VA PANEL
不過我唔係100% SURE
可惜仍然用My Home Screen 6.0, 加上IPS
係囉..
我都係差唔多距離買左65,又係星期六送貨,絲打買左邊部?
竟然!?
我都係差唔多距離
但女朋友話 50 好似太大
買細只有後悔, 買大絕不後悔
49只係岩岩好
無覺得大既感覺
所以55應該先有feel
最近屋企人電視壞左,想換,依家佢地有掛牆架(下圖)

Search番個north bayou牌子,應該係呢款 http://www.nbwallmounts.com/index.php?route=product/product&product_id=584

想問下想keep番個架得唔得,揀電視果陣點知岩唔岩裝落架到?
哩款掛牆架 承重量最大, 9成各大電視機都岩用
如果會睇Netflix 黃viu HMVOD嘅話 係咪TH-58JX700H會好啲 同埋TH-58JX700H係咪都係用VA Panel
而家喺呢三隻到揀緊 唔知揀邊隻好
NB架咩型號, 正常電視係VESA標準就可以, 當然要睇埋個架負重能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞