Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

Body only 956.95
16-50mm kit 1096.95
28F2 set 1196.95
前兩日企同一個位 用50.8影
完全唔係個回事
90mm f2.8 微距鏡 影人效果同85mm f1.8

會唔會差好遠?

配哩支
藝康光學技術真係無得輸,D鏡同AI-S鏡結構相同,但有電子接點,即係有EXIF,唔使考記性
有無巴打用過支24-85g鏡
評價如何
貪平想買黎插落部Z5用
本身有ftz
平時都係用定焦多
遲下行山又無理由帶支定焦搵自己笨架
如果唔係貪85焦段點解唔考慮Z 24-70/4?
呢枝唔洗一千蚊
同埋都想長焦少少
我而今用緊24-85/2.8-4D,電鑽鏡配FTZ只可MF,菲林味濃

價錢反晒質素,有閒錢可以試下

經驗分享:舊鏡兩瑞焦段畫質真係要包容
佢講緊好細支嗰支G鏡;
如果係問插落去D6xx類既細身FF body,輕便嗰part會成立
但係講緊要加FTX插Z以今日黎講其實係有少少搵自己笨,你仲要買而唔係本身有
所以我唔會諗G鏡,落富士又無得轉光圈(個減焦環得全開同全收)
窮啊麻
幾舊水同三千幾比
你不如唔買住,到時真係去就插/拎一兩隻定焦,睇吓有咩焦段你真係想要
一般山相離不開ultra wide (你24其實好抆)、同埋花/蟲就分分鐘要100-200起碼
嗰支24-85同行山無咩關係
認同 不如等嗰5000蚊加少少出支ultrawide仲好
宜家支14-30已經跌到7000水 畫質又好
如果24-200點睇?
第時去旅行又一支搞掂
之前睇review話tele嗰段收到11光圈開始畫質會下降
如果要輕便一支走天涯 又唔介意畫質唔係最頂嘅都可以考慮嘅
要睇下有冇其他巴打用過呢支

反而想佢出支z版小小黑
屌我都想
仲有支40餅同24105又無左影
https://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/1335781.html?fbclid=IwAR1gGTemdGrsU-HQ8p9b7IeoBtFMBSny8mZUuHE-juGdZ1ihS0mqonIeEOE

ニコン、「Z fc」の品薄を予告。“想定を超える大変多くのご予約”

不意外,即日買到現貨的機會大減
睇105MC定價, 24-105有機會成皮野

預算唔夠建議買高性價比嘅產品
唔好一味慳錢放棄質素

24-70/24-200/14-30 都係高質高性價比
買邊支睇自己想影咩

如果有副廠龍馬性價比會再高啲
但說好龍仔6月出Z 結果都係冇
原本就係等緊龍仔28200
之前百微又係咁 係佢太睇低自己啲野定專登
呢兩年電子產品生產慢左 新野成日唔夠貨
PS5出左半年都仲係唔夠貨要抽
抽十幾次都唔中
Nikon係咪放棄左影生態既用家
係28/2.8SE Kit爆訂,Zoom kit應該重有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞