Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
我本來見佢幾貼心, 又可以俾人玩新既頂dial, 又可以set返1/3 stop俾前後dial用家
點知都唔順手

會等ff版睇下會唔會大部返dd同d制位合理d 好渣d
btw我其實都只係玩左5分鐘唔夠就擺返低
反而勁多人排晒隊係咁摸
我反而覺得係同類外型幾好渣手嘅一部

如果真係想買又insist要有個grip 好似有個grip可以另外買?
你呢個可能性好細

z100-400 f4 我覺得應該係 80-400 升級版, 而且應該會貴過 70-200 f2.8

f Mount 既 80-400 非定焦宜家都賣緊 14000
變成 100-400 f4 估計唔會輕左, z 鏡又唔會平左
估計出廠價至少二萬
唔符合小三元平 d 輕 d 既定位

所以, 70-200 f4 呢支一係 cut 左
一係就等多三四年啦
冇IBIS其實先係致命傷 呢個年代無反有IBIS應該係基本配置
如果唔係洗撚比咁貴買部機 我用返菲林機唔好
同意係80-400 更新版
睇roadmap 個 size Z100-400 一定唔會係 f4
依加支200-400/F4 II係好大支又好重,如果整100-400f4就會更加大更加重,同70-200/f4係兩樣野黎
唔會100-400f4啦,呢個規格天價3萬以上都似
小三元其實變成100-300f4最好,同70-200f2.8同級,不過roadmap有100-400f4.5-5.6,100-300f4短期內機會唔大
70-200f4真係實用性好低,拍舞台唔夠大光圈,拍生態唔夠遠,要入門級低價鏡,不如出返支70-300f4-5.6仲好
又唔係咁講啊 話曬小三元定位 要大光圈就直接出支2.8啦 你話要打雀70-200肯定唔夠用啦 但遠野同拎黎要收窄既效果絕對夠用 最緊要係恆定光圈
上到100-200都仲要縮光圈真係不了啦 光圈細一兩級真係差好遠
Z6ii係咪MIJ
唔係
有冇人有支七公匠50 1.05? 收到f2質素比唔比得上z 50 1.8? 見價錢差唔多可以買到支夜神幾心動
Nikon行係咪免費清cmos一次?
bigma 105 我見到都驚
cls 仲重過Z720 200幾g
更正 係重多360g
真男人一定係用bigma
冇得比
秦國

Zfc fm2 z50
公海好多人摸完zfc 實機 有微言 話膠感重
真係買部FM2 / Z50 好過
聽講大陸呢啲鏡既通光量(T-stop)同日本啲F/1.4鏡既通光量差唔多
我唔sure
不過有made in Japan嘅好似得Z6 Z7 同24-70 2.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞