Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
做工我冇比較過 但係摸過a73對比Z機覺得佢有啲起角
好似話zfc個底係膠嚟 不過我覺得唔係搵食機冇咩影響
樣靚 性能好 啲掣又好feel就得啦
如果N記可以出啲film filter更新俾zfc就更好
點都係ZFC好睇,但係要求夾鏡
Z6Z7比較講求實用性,駁大支鏡一定好D
就係個掛環個外圈真係多餘左D
係喎
Z567真係好順手
復古機出多枝18-140 SE就夠 我要求唔多
https://photographylife.com/reviews/nikon-z-70-200mm-f2-8-vr-s/4?fbclid=IwAR24z0d18HjLVnRhqcIeLuXawxrtaN2h9JT11t_h-ek28UArG1W9TMHPYNQ

Z70-200 f 2.8嘅sharpness測試 測試內容都僅限sharpness 測試目的係為左展示Z720有幾sharp
大家得閒可以自己睇
我總結幾個重點:

1. vs 單反70-200mm f2.8 E FL VR
Z720基本上全焦距全光圈中心同邊緣畫質都勝出
不過數字上720E並唔係輸好多
畢竟係f mount最新一批鏡頭 質素都十分優良

2. vs Z24-200
基本上24-200係輸左
不過數字上差距並唔懸殊
測試人員都話呢支係佢地測試過最sharp嘅大變焦鏡
唔知佢地有冇測試過tamron28-200呢
呢個價錢買到24-200呢個質素都冇野投訴

3 vs Z85mm f1.8S
喺f2.8之下 Z720中心同邊緣竟然可以勝過85S
而f4開始Z720同85S解像度平分秋色
85S已經算係85 1.8定焦嘅佼佼者
就算對比高階嘅f1.2-f1.4鏡頭 都唔會相形見絀(DXO比左49分高分)
而Z720竟然可以sharp到同Z系定焦一樣sharp
表現真係超出我預期
重點係第2點
後悔買左24-70mm 應該推薦新手買24-200就岩
就價錢黎講多千幾蚊有埋70-200已經好抵屌
再睇埋同大三元對比 撇除恆定光圈呢樣野 其實收到F8 個分別真係不大囉
與其買完24-70 發現原來要買埋24-200 不如買一支24-200算啦
睇下你對光圈有冇好大追求
24mm: f/4.0
28mm: f/4.5
35mm: f/4.8
50mm: f/5.6
70mm: f/6.0
85mm and beyond: f/6.3
不過要影夜景都係買返24-70差好遠
f6…少啲光都唔掂
夜景f4都差啲
不如用定焦
24-200搭支50 1.8 就可以應付到足夠多場合
所以飛走24-70
旅行嚟講 咁樣一機兩鏡可以影到好多野又夠輕便

Nikon Z5
Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4D IF-ED
我神早忍唔住放晒T記鏡
跌穿萬四了
準備出手
最緊要果幾支炮唔好學驚撚咁燒個adapter上去
我放大都睇唔出解像度有咩分別
單反鏡我就見到色散
仲要唔係用同一部相機
上面個直線圖係明顯化左...
其實冇咩可比性F2.8 收到F4 咁實好D架 唔係點叫大三元
如果要咁比 支24-70同24-200收到F8都好靚添
又真係幾神奇 明明睇photography life個mtf performance試出嚟喺24mm 全開光圈係Z f4 sharp少少
真心想問 部機會唔會有影響 張圖見話2.8E呢支用850試
2.8E就用左D850
2470 f4S 佢就冇講用咩機
不過就一定唔係850
唔用同一部機都好意思比較

呢到有片係同一部機比較兩支鏡
https://youtu.be/dxmbrgenvRU
icic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞