Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
去拎部機試吓手先囉
問埋最後一樣
錄影質素如何?
有無d咩奇難雜症?
因為富士系統我用xpro3同gfx50r
兩部都唔適合拍片
想買返部機可以拍片
所以想睇睇z7可唔可以勝任拍片
我知道有4K 30/ 1080有120fps
裝atmos ninja 5就影到422 10bit
額外比錢就有prores raw (錢係比Apple)
422 10bit同Prores raw 都有好闊嘅調色空間 從事影視行業嘅人比較常用到
以上都係我睇片睇返嚟 唔知滿唔滿足到你需求
真係唔好意思 錄影我真係唔識

如果深入啲嘅有關Z機拍片問題
可以去睇睇Philip Fung或者問下佢
佢係用開Z嚟拍片 會有比較多心得
拍片我都係新手
之前有用開A73拍下d小品
其實都算滿意
不過而家又想試下Z系統
z6ii
依家先買部d3500二手會唔會好on9
用緊其他廠無反
想玩就玩
冇所謂 啱自己就得
其實唔知,少影相
上次拎左部canon 600d玩
幾鍾意個感覺
D3500二手賣緊幾多錢
考慮下Z50?
有無筆直?
就係無
上個月先買完部無反
見二手機加kit 1800
玩緊無反,玩單反?
咁不如玩菲林
咁岩個次第一次用,手感幾正
我玩完Z5,之後入F100,然後屎窟痕再入D80
計過,1800
有機加鏡 全部二手好似好抵玩
摸下啲雙轉盤嘅機先…
操控差好遠…

筆直若然咁有限
寧願買部舊啲 但好上手的
因為有部富士
依部真係純玩下
不如俾多少少買5600個反mon?
利伸:3500前用家
NIKON Z 70-200MM F/2.8 VR S REVIEW
https://photographylife.com/reviews/nikon-z-70-200mm-f2-8-vr-s

5. Verdict
Optically, the Nikon Z 70-200mm f/2.8 VR S is one of the best lenses in Nikon’s entire lineup.

it also has low distortion, vignetting, chromatic aberration, and flare

The only optical issue worth noting is the cat’s eye bokeh

新手一問, Z6II 影賽馬夠唔夠做?
相機一定夠,重點係用乜鏡?
半年後先買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞