Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
試咗,J到出血
平千幾我會買二手
不過要睇SC check清楚部機
有花有破皮我唔要

揀啱邊部未
搞到我都想買
你本身用緊咩
直接z6ii分期
識玩
其實值唔值得加多幾千Z6(水)上Z6 ii(水) ?
5000蚊差價 視乎你要唔要:
1. 雙卡 多一張sd 或者唔用XQD/CFE
2. 更好嘅對焦(eye AF有效範圍多左 咬得實啲)
3. 插住電用
4. 機內900秒長曝光 唔洗快門線
5. 4K60P (呢個功能暫時比較值錢 Sony要S3同A1先有)
如果呢幾個功能喺你心中值5000 就買Z6ii
如果唔知值唔值 都係買Z6ii
如果你清楚自己用唔到 就買Z6
仲有樣係個連拍buffer多咗好多
之前用Z6連拍raw得30幾張buffer
本身都多修
罪大
富士
135 120菲林
啱啱喺肥花見有人放Z6, 賣家聲稱齊盒齊件, 點知問多兩問先講原來唔包粒電要另外俾錢買, 仲要串返我話機還機又唔係內置電點會有電跟
1代機用XQD buffer會多過CFE
因為CFE係之後firmware update先用到
二代機改善左呢個問題
cls 好癲 邊有咁賣二手
唔關用咩卡事 係z6部機入面個buffer得35張 禁實3秒就打爆個buffer
去到z6ii上到124張 z7就一代23張 二代77張
如果會用嚟連拍呢個係差好遠下
我XQD同CFE都有 自己測試過
個重點反而係 你係咪真係需要用到F2.8 好多人最尾都係唔岩用放左係到
老閪都水貨 性病有得CHECK 暗病冇得CHECK
你問我 我覺得真心唔值 買多支鏡仲撚好
所以老閪都問清楚先 廢事出到黎你又哂時間 佢又哂時間
120張buffer係勁嘅
連拍一時爽 揀相火葬場

我拎部Z7都好鐘意玩連拍
揀相嗰陣就
Z7對焦如何
我唔影雀夠用
影人用3D tracking連拍準確率都ok
正常日光 慢跑嘅model 至少10中8
for 參考only 實際要睇你影嘅野郁幾快 企幾遠 夠唔夠光
利申 我係用35 50 85定焦
感覺50對焦快過85 如果都開最大光圈的話
聽講用大三元對焦會再好啲
好詳細
唔該
你覺得如果影狗同小朋友呢d主題掂唔掂?
同埋有口罩會唔會track到?
小朋友同狗都冇問題
雖然我唔影呢啲
但我見Nikon FB有師兄影小朋友同狗都影到

有口罩唔影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞