Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
FTZ 淨係支援AFS同AFP鏡有自動對焦;基本上大部分齋AF嘅D鏡都冇咗自動對焦,可以話舊鏡唔使諗。

我之前都係用DF,後轉咗用z50,而家zfc。對於我呢種休閒用家嚟講,就唔覺得af速度有好大分別。可以話對我冇乜影響。我F Mount都係用定焦鏡,35、50同105micro。
105+afc夠唔夠快?
D850同其他最新呢代既Nikon單反body TC後最細光圈要f/8先af到
無聽過Z系body可以做到更細(VF恒常景深預覽只會最多開到5.6)
想請教下 想轉會 z7同z7ii 簡 剩係影相既話 係咪唔洗上z7ii
定color science都差得遠
無budget問題就z7ii啦
佢d update z7 都無份
買水貨/二手可以考慮Z7
全新行貨唔係差好多錢買Z7ii
你慳到既錢都會係記憶卡同reader度拉番均
因為張cf?
想買二手算呀
你望下張cfexpress/xqd同card reader幾錢先
琴晚澳洲Amazon Z24-70 2.8做特價1999AUD 對返HKD 大概11000
咁買Z7 夠平
呢枝真係有買貴、冇買錯,中心到邊緣位都好鋭利。唔知點解,用佢嚟影風景,綠色部分好好睇、立體感唔錯
依家仲要咁平添
之前賣晒F mount 轉canon
就係貪canon 機平 鏡平
依家調返轉 喊出黎
Canon 鏡好撚貴喎,仲要冇貨
個陣Z 同R 啱啱出
邊個知之後會咁痴線
個陣Z 日日比人屌太貴
唔講其他,只係105mc 已經係抵買到不得了
有啲「Canon死忠」成日J機身同鏡頭MIJ㗎嘛,見到其他品牌唔係MIJ就笑鳩人哋,Canon 貴係應該

正喎 有個參考
cls 好想要
澳洲點買
用轉運 buyandship 有澳洲倉
afc係對焦模式個afc?我比較少用
我用afs多,感覺對焦速運分別唔大,我影靜態嘢多
個陣點知啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞