Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
啱啱賣左支16-50比Philip Fung
佢比部Zfc我玩 好靚仔 好有菲林機feel
渣就一定唔夠Z50 Z6 Z7咁好渣架啦
又未至於好差 我本身都有X100V 我覺得其實差唔多
孭條相機帶上去都ok嘅
X100V 同 Zfc 二揀一你會買邊部?
我會Zfc
有得共享鏡頭舒服
不過X100V係屋企人買返嚟
我唔會放出去
其實如果肥皂無grip body係好,當年Nikon出F3就唔會加grip,以至F4 F5唔會越整越流線型
去到數碼化E/D1開始直程源用同一個design language去到D6都係大概嗰個form
就算係APS-C細機,閹到咩野都無咁濟既D3xxx系列都唔會有人話佢唔好揸,佢個殼根本係成隻手咁樣再響個型內塞野
Z50就係嗰個idea既延伸,我諗真係100%著重攝影內容既人係會明呢點而好清楚Zfc唔係向呢個方向行
到其時實有啲第三廠去整個外置手柄,可能而家已經整緊幾個樣板睇吓邊一個版本最好
唔出奇 大陸廠不嬲都係渡膜同鏡片質素差D
不過呢支用HOYA鏡片就唔同講法 F1同1.4 一定唔SHARP就梗架啦
但個效果林得黎又幾特別最緊要個價錢吸引
不過最尾應該都係會買支Z 50 1.8算 夠玩
垃圾機
膠撚到成舊玩具咁
揸感係零,衰過港女波
咪撚同我講retro, 新鏡枝枝咁大舊,加adapter用舊鏡又大舊
無grip都唔知點揸好了
其實銀色部分明明係金屬,點解揸上手會膠感?
係咪重量問題?
轉盤,鏡

轉盤係完全無金屬機械感,明明其他z都有,轉個時好似扭緊舊玩具咁
雖然大家都彈Zfc
不過現實係百記夠膽賣貴二千出貨
肥版徐志摩
問過 你肯俾會有貨
出面肥花依家訂都唔收了
大鋪又開始抬價
估唔到APSC機都會有水位炒
成個8月 人人有5千買機 唔減價都大把人爭住送錢出來
Z 鏡 1.8 系列真係好正
性價比高窮撚恩物
用緊20同50 等消費卷到手想執埋支85
用左z 系兩年,反而無買到1.8 果堆,得支14~30 同 50 1.2
買左z6ii kit ,開心使用中
我都係得1430
50.2 用落覺得點
靚,不過堅重
幾錢?
我見到20500有啲心動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞