Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
14fps係夠,對焦都好準,但係兩樣一齊黎就唔掂,你個evf做唔到live跟本玩自已。
一用afc追野就走晒位。
對焦連拍差一截
今日想上山影風景 想影張wide嘅 再影幾張特寫
開左防潮櫃 入邊四支定焦...影風景真係搞自己
已經預左一陣換鏡頭要拆filter holder
24-105幾時出呀
你手上最闊係幾長?
24-28呢d,可以直度影兩三幅之後番去panorama合體
或者你對自己構圖有信心可以同標準焦段影景,特寫同UW之間咁樣
最闊20mm
手上係四支Z Prime Lens
我發現filter holder 嘅adapter最多去到67mm
支50mm係62.....
要帶20同85去
好多人覺得20已經好夠闊,除非你係嗰種必定要盡入眼簾嗰種取景心態...
都係嗰句,拎支腳架去,有L bracket就拎埋,有需要就打直度pan三張,50mm都變ultrawide啦
影得多頂唔順先投資去14-30囉
我想問用咗ftz adaptor之後對焦係咪真係會慢咗?
之後有聽過巴打分享
ftz加副廠會快過原廠
咁大鑊
我成手f-mount鏡,諗緊轉唔轉用無反機
https://youtu.be/YqKaUjjaA70?t=523
可以睇下呢條片 大約9:00開始 係會慢少少
佢話解決辦法係你扭近少少個對焦距離先對焦
但係其實我覺得都仲係可用
冇呀 我想要24-105
我一路講緊我想要24-105喎

買都買14-24啦 水貨跌倒萬四
14-30唔係平好多
1430 水貨7k
7000同14000嘅差價可以攻頂14-24 其實好抵
定焦1.8升1.2都唔得
兩支24-70差價仲多
14-24仲要係Nikon招牌
除非完全唔掂星空 否則諗唔到任何理由買14-30唔買14-24
如果我有需要14mm 可能賣20 1.8買14-24
暫時未需要咁wide

反而24-105就好需要 呢啲常規焦距影到嘅題材最闊
同埋我鐘意用tele影極簡風景 100-400都係target
幾乎慢咗一倍,都唔可以叫少少⋯⋯
好唔捨得堆舊鏡
但如果想善用新AF系統嘅優勢睇嚟無可避免要買過啲鏡
主要係14-30可以直接落到82mm filter
如果唔係經常影星空其實14-30會方便少少
當然有budget嘅14-24直接攻頂都好
其實我自己之前用黑7同2858都唔係好覺有分別
可能咁啱我呢兩支影響唔大

Z鏡最大優勢係啲邊緣畫質幾乎贏哂舊鏡
一支1430行山 補支20.8影星會唔會更好?
1430行山好似方便同輕鬆啲
影星就唔帶1430 淨係用20.8玩pan
我最近買左set square filter
14-24都用到100mm filter抵讚

不過如果唔打算買square filter
可以用82mm係慳左好多錢
你係邊個版本嘅黑7先,啲人話末代出嗰啲f-mount鏡(E鏡)相容性比較高,我手頭上除咗枝105 1.4其餘都係G鏡
如果本身有set square filter嘅話我都同意直接攻頂仲好
不過我本身係用revoring就買14-30算
黑7咪FL ED嗰支
另外仲有支384 PL ED嗰支都好似冇咩分別
可能我用嗰時比較少由最近對焦到無限遠 所以焦距行程短變咗冇咩感覺慢咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞