Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
唔洗理佢,佢打開泥槳摔角
我地正常討論返就ok
我都係講真憑實據

你激將法侮辱我都冇用

只會比呢到嘅巴打見到輸打贏要 你行為有幾小學雞
收到 thanks巴打
咁g同vr都係大三元,g放係今日就真係廢既
感謝師兄提醒

呢到有四支24-70對比
喺變角畫質方面
Z mount支24-70 f4S都係好過 F mount 24-70 f2.8 E ED VR

https://youtu.be/dxmbrgenvRU
邊角*
佢原本嗰隻色
cap埋對比圖出嚟睇
可以睇得出f4開始邊角畫質已經優勝
F mount大三元要去到f11先追平Z 支kit鏡

仲要係YouTube開1080P對比 相機仲用左Z6
如果相機用高像素嘅Z7 用電腦mon睇
相信Z mount同F mount嘅差距會更加明顯
事實就係咁殘酷 即使係Z mount kit鏡 都已經勝出左F mount大三元

不過我喺置頂文章都有提及 呢支唔係普通kit鏡 Nikon比左呢支kit鏡 S line嘅標誌 姐係代表佢相當於Sony嘅G/GM Canon RF嘅紅圈質素

不過呢啲基本野嚟
真正Nikon Z系用家就算冇親眼睇過對比
都有聽聞支Z24-70/f4S係好野

希望「不了又返工」呢位大佬用過Z系 或者至少睇過review先嚟呢到發聲 唔該
不蛇今次捉蟲
支G都十鳩幾年前,放過佢啦
po多次對比

四支鏡 Z24-70 f2.8S / Z24-70 f4S / 24-70 f2.8 E ED VR / 24-70 f2.8G

由f4光圈開始 Z 24-70 f4邊角畫質嘅表現已經勝過兩支F mount標準大三元 直到f11 支2.8E先追得上

https://youtu.be/dxmbrgenvRU

第二條片則可以睇到除左邊角畫質以外
色彩還原同色散抑制都係Z鏡勝出

https://youtu.be/vOkT89Xga8g

講野唔好「你覺得」 請用真憑實據
事實勝於雄辯
見到Nikon post終於有番舊登年代互咬個氣氛真係好少少感動

利申: 用撚左G鏡大三元唔知幾多年
24-70G除左中間sharpness之外其實無咩野可以同現代鏡頭比較
仲鍾意用G鏡既人多數因為手感多於其他原因
癲佬就有
認同

用左d800 2470G 9年,轉左Z7 Z2470f4
Z邊位sharpness同色散表現真係好驚喜
襯2470G重有價就拿拿聲賣左佢
如果唔需要散景或者弱光環境的話都唔會用/2.8,收到4-5.6係好常見
我自己都係有段時間G+D800,嗰個combo係兩者互補不足,當時係一個好特別既組合我都幾鍾意用
不過唔好話Z,就算有E鏡以至副廠嗰兩隻選擇之後,G落後既地方太多
當然呢埋選擇入面G因為無VR反而最輕手而實戰又好挨得,所以好多人仲留響袋做汎用粗用鏡,或者配落去2nd body

自從Z開始之後成個formula唔同晒計法,全開表現/邊位/重量,當時S24-70/4以kit zoom出場都咁既spec其實將成個門檻提高晒
同一個spec如果出俾F mount,係可以收人一皮上下

話咁快70-200水已經萬四

14-24水都14500...見到好吸引
有啲後悔買行貨20 1.8S
雖然真係好高質 但我咁耐一次星都冇影過...
最近全部爛天氣
師兄想請教下,最近玩返數碼入手咗z6未買鏡
應該買接環+24-70 2.8定係z24-70?
唔太建議買返單反鏡+ftz
除非你本身有f mount鏡可以用

ftz+f鏡用就正常冇問題
不過睇你忍唔忍受到佢又重又長
咁樣轉接會失去左無反嘅輕便性
某啲鏡都唔太balance

如果預算實在有限
可以考慮24-70f4嘅二手 3000多啲就有
或者24-200其實都係一支好鏡
睇你想用嚟影咩 旅行用嘅zoom?
睇到底,應該會買z24-70
唔撚洗諗一定係Z鏡
未諗到有咩用,因為冇得去旅行
平時會約fd特登出去影相
人像風景都會
本身有堆af鏡接咗都係要手動
可能諗24-70.4水/二手

有個fd都同我講如果nikon仲有未來
Z系就係未來,叫我買z系鏡

Anyway多謝建議
影景1430 f4
加多支標準50 .8影人

Perfect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞