Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
配個 adapter + Tamron 35-150mm 又得
24-105肯賣平啲就大把市場
賣到好似105 macro咁親民唔愁冇人買

Sony 24-105賣緊7000
Nikon都賣7000就應該會好好賣
唔出返支經典嘅 24-120反而走去出24-105同其他廠泥漿摔角。同支24-70 拉開定位上嘅差距都好。
Z機身用緊f mount嘅105 micro,值唔值得轉去z mount支105 micro?
想請問下有冇Z50 用家?
想請問下值唔值得入支F mount DX16-80 2.8-4取代支Z16-50?
因為我唔想成日換鏡
又貪支16 80係金圈鏡
感激各位
呢三樣野: 50-80段zoom range、「恆定f4」、遠端sharpness
如果你唔care呢幾樣,支16-50插Z係好過16-80好多吓
(我唔知ED element同coating幫到幾多)
想問下Z50 行、水分別大唔大 ...追完Post 代理好似水貨都整.......諗住聽日去出雙鏡連Body
個人認為分別不大

但出得雙鏡kit筆直
點解唔考慮下二手z5z6
新手唔識睇 買新機最穩陣掛.......應該
電子野都係睇運氣
我試過買全新用個零月就壞
買二手粗用幾年都完全無事
玩緊水 z6ii 4支鏡無問題
其實而家如果入 ZFC 有咩Apsc 定焦鏡可以用
插個轉mount可以玩到好多手動鏡
或者DX公廁N記自家35/1.8囉
E.g. 福倫達m或 e mount
Sony E
Leica m
呢啲唔會太大支

七工匠就有Z mount鏡
我覺得可以等吓,貨量穩定同埋需求無咁大之後個價會穩定響某個比較合理位置之後長賣,當年你嗰支都係咁
唔該想問咁多位師兄
Nikon買行同水其實有無分別?
我見行貨只係免檢查費同整個陣有折但好似z5咁就貴成兩千
所以心思思想買水
麻煩晒各位師兄比d意見
同埋上面都有講 megadap新出sony e to z
副廠e mount都support到
如果無記錯
行貨只係免左1年既檢查費 維修都係要錢
買行定水 我會取決係價格
如果差2-3000蚊以上 我會揀水
1千幾百就無乜所謂
兩支表現係咪差好遠?
本身有鏡就Ok,如果因為原廠無鏡用攪到要用人地廠甚至人地副廠鏡真係幾無陰功
我知呀 但都係FF鏡
Sony e mount有apsc喎
七工匠都有apsc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞