Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
24-200 冇記錯70mm已經得返f6
睇你覺得嗰1級多少少嘅光圈影響大唔大

同埋24-70有s line 理論上個光學質素係高啲
24-200我覺得個定位暫時係頂緊小小黑個位
就係想要支70-200mm 小三元 但睇個樣NIKON唔會出
可能焗住買返FTZ再加返支小小黑
睇你個用途係點 如果行山用點都會收光圈嘅好似24-200抵玩過小小黑
https://youtu.be/iLIzx6U0xRg
支24-200 的確冇得輸
不過就到24-70個定位好尷尬
佢又唔出70-200 咁我買左24-70 買支24-200 就仲尷尬
新手想問下Z50 一機兩鏡 而家仲買唔買得過
一出已經買得過,部機同兩支鏡都好撚正
呢啲天涯鏡一般用途係旅行嘅時候replace 70-300,唔係70-200
你用得70-200都係對畫質有要求,呢個情況下24-200唔岩
當然你無咁高要求嘅話24-200非常岩你
我發現無論我講咩 只要講野就比人負皮
唔知係唔係不sir條友mon緊post
見到我就負皮

連登又唔係我屋企 你出嚟討論都唔緊要喎 你又唔洗咁拘謹
最神奇嗰個位係支24-200雖然唔係s line
但係200mm嗰段收到f8個畫質同小小黑收到f8幾乎一樣
所以我先話如果行山影風景用 又要輕便嘅話24-200可以當係70-200 f4個位

當然平時用嘅話冇恆定f4真係差幾遠下
問嗰位師兄得四五千Budget ,Z鏡長焦重有乜選擇?
用緊ftz + Sigma 100-400 contemporary
Total買左四千三
同埋我都見到tamron sp 70-200m 2.8 都係四千幾 加埋ftz 都五千幾
用緊T 150-600 g2長焦嘛
Nikon Z roadmap係唔係冇70-200 f4
想要支輕便tele
就算冇RF嗰支690咁輕 below 800g都收貨

到去到200段嘅輕便選擇得支24-200
本身覺得龍仔70-180都快過Z70-200f4
龍仔話六月出Z mount都唔見蹤影
第一代用家已成半個 condom
好彩見promotion果斷訂機
等左幾個月 影都冇
其實我覺得Z5 Z6 個TRACKING已經好夠用
自己塞多粒CPU入去應該可以用新tracking
Z7 1代用家表示
Z6 用家都表示
56k 夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞