Nikon 討論/貼圖區(15)ZFC出埋都未見到Z9

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
買淨body插 福仔玩
我都想玩福仔 35 .2
35 1.4, 二手入平平地抵玩
應該有x mount 轉z 既
yes
nikon出盡力係咁出機 不如出盡力出下鏡好過啦
D鏡出到未啊
70-200 f4 連影都冇啊 係冇啊
反而就玩花晨 出支28 f2.8 SE除左個樣同可以當MC鏡咁用支外
近你又唔夠近 放落支Z fc到 光圈大你又唔算大 平你又未算話好平
睇roadmap我懷疑Nikon已經放棄70-200?

1,2,3咁樣做f4條line
利申: 唔識
用緊,正
Zfc最有問題係快門最快得1/4000,夠晒初心;用大光圈鏡日光日白都係要收光圈
想你日光落下ND
唔夠初心
NIKON專打自己隔離線
今日去撚過部ZFc
手感真係好差
冇咗個手柄位係冇咁好揸
lag又唔覺
對焦速度室內光線夠唔會慢
但冇grip位係唔洗諗正常使用
用嚟玩ok ge 用緊F2都係咁揸手

工作就另計
玩嚟玩/到副機
真係入XS10好過
最少後者有IBIS又輕便啲
鏡群又多唔少

利申 今日比較左好耐
用嚟玩ok ge 用緊F2都係咁揸手

工作就另計
買嚟玩/做副機
真係入XS10好過
最少後者有IBIS又輕便啲
鏡群又多唔少

利申 今日比較左好耐
巴打係咪肥花, 我都去左玩左排zfc

係失望,
1. 覺得成個lv反應有d慢, 有可能係d人set左D唔知乜mode, 用過好短時間z50唔會咁, 可能心理作用, 呢點可以不理
2. 呢個問題好嚴重: 唔好渣, 好奇怪覺得m4/3如pen-f之類好渣過佢, 可能佢大部左, 雖然輕, 但菲林機都唔會好似佢咁差, 解釋唔到
3. 承上, 可能係無grip加dial設計問題, 大家玩下就知, 如果你係鐘意頂dial set iso同快門, 即xt系/a73類用家, 咁應該ctrl上無問題, 但我係n家人, 用慣前後雙dial, 佢後dial完全唔fit手指公位, 要特登拗後隻手指公先轉到, 前dial都係, 因為無左grip扶住, 前dial想轉唔舒服

換返z50覺得順手好多, 睇黎佢都係同我無緣
個人buy z50多d, 佢1, 多個內閃, 2. mount邊多個fn制, 唔明點解d人屌z50樣衰, 但啱啱出果陣又唔覺咁多人屌佢樣衰, 其實咪又係z5,6,7既細版, 但你地又唔會屌z5,6,7樣衰zfc係靚, 但唔代表z50樣衰

而zfc就反mon無敵, 其實各有所好, 大家自己諗喇
我今日TST睇咋 陪左老婆行成日街
巴打試得好詳細
我渣上手試兩下真係冇動力再試落去
佢機頂dial設計就注定左依家N用家要重新適應佢
係得富士仲咁設計,其實唔直觀,但習慣左都用得
我平時剩係多用曝光補償
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞