[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
慢慢揀
反正未咁快砌
那有錢
AMD Ryzen 7 1700 YD1700BBAEBOX 8 Cores/16 Threads, 3.7GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler

GIGABYTE 技嘉 GA-AB350-GAMING 3 B350,DDR4, AM4 Socket, USB3.1 Type A, ATX M/B

Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 DDR4 3200MHz 16GB (2x8GB) Stunning White LED

Sapphire藍寶石 RX580 NITRO+ 8GB GDDR5 OC SA-DCA-RX580 NITRO+ 8GD5 雙風扇顯示卡

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

<SSD>Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm

ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛

NZXT S340 Elite White (白色) USB3.0 ATX Tower Case(CA-S340W-W2)

$8784
點睇

點解唔用M2 SSD
btw有冇fan controller推薦
塊老母板唔夠fan位

Nzxt fan controller

又要係老母板度插多個usb2.0
冇位呀

你插一個位有返5個俾你用喎

已經插左HUE+
睇睇下好似又有位插

你到時買左將hue個個插返落去咪得

點插番個HUE去
兩個都要motherboard usb2.0

有5個位嗰個internal usb hub
插火牛供電將底板1個usb2.0分5個
Nzxt好似冇fan hub
Phanteks就有個pwm fan hub 火牛供電
好難揀呀

最後答案:S340 elite

未買hue+同埋aer,淨係塊玻璃已經J死我
好難揀呀

你個msi 塔散
好難揀呀

你個msi 塔散

雖然肯定唔夠d15勁,但佢個樣真係J死我(唔夠錢買x62 )
好難揀呀

你個msi 塔散

雖然肯定唔夠d15勁,但佢個樣真係J死我(唔夠錢買x62 )

好靚
想問下佢vega 7月底出, 要等幾耐其他大廠like sapphire先會出呢? 同埋而家想出1080ti, 應唔應該等埋vega呢? Thanks!
AMD Ryzen 7 1700 YD1700BBAEBOX 8 Cores/16 Threads, 3.7GHz,20MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler

GIGABYTE 技嘉 GA-AB350-GAMING 3 B350,DDR4, AM4 Socket, USB3.1 Type A, ATX M/B

Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 DDR4 3200MHz 16GB (2x8GB) Stunning White LED

Sapphire藍寶石 RX580 NITRO+ 8GB GDDR5 OC SA-DCA-RX580 NITRO+ 8GD5 雙風扇顯示卡

WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

<SSD>Crucial MX300 275GB CT275MX300SSD1 2.5" SATA 3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm

ANTEC NE550C-BR NeoEco2 550W 80Plus Bronze 火牛

NZXT S340 Elite White (白色) USB3.0 ATX Tower Case(CA-S340W-W2)

$8784
點睇

點解唔用M2 SSD

好多mk仔打手
好難揀呀

擲公字

睇睇下又好似define c 好d

就define c啦屌
好難揀呀

擲公字

睇睇下又好似define c 好d

就define c啦屌

個箱對好耐嫁 諗清楚先好買
一陣後悔就
好多mk仔打手

你唔好買nzxt呀
好難揀呀

你個msi 塔散

放地下 咁浪費
好多mk仔打手

你唔好買nzxt呀

狗也不買
好難揀呀

你個msi 塔散

放地下 咁浪費

btw巴打邊到有得買你痴係機箱個headset掛勾
好難揀呀

你個msi 塔散

放地下 咁浪費

s340 elite 包埋
好難揀呀

你個msi 塔散

放地下 咁浪費

你個msi 塔散

放地下 咁浪費

用Define C?

你個msi 塔散

放地下 咁浪費

笑死
請教下各位

用緊悠二以前既呢條list,2次部腦都係開唔到機,一開佢著一著,之後自動熄,然後自動開,自動熄不停loop,第一次拎去整換左隻450w既,琴日又係咁壞法,想問下係部機有其他問題定隻純粹真係隻牛壞,定係個watt數唔夠做?要換既又換咩好?

p.s. 部腦平時靜係攞黎上網,睇戲,唔該晒

你個msi 塔散

放地下 咁浪費

笑死

大不了咪淘寶買過舊

放地下 咁浪費

笑死

大不了咪淘寶買過舊

你搵到先講

放地下 咁浪費

笑死

大不了咪淘寶買過舊

笑死我

放地下 咁浪費

笑死

大不了咪淘寶買過舊

你搵到先講

已經搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞