[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
請問想換二手display有咩好推介
隻煙佬gtx560打機成日過熱reboot
筆直6-700左右
cpu:i5-3570

760 500蚊要唔要

咩牌子?
有冇相睇睇

GALAXY MINI卡黎
相你PM我啦
https://t.me/C9_Sneaky
筆直6-700左右

760 500蚊要唔要

咩牌子?
有冇相睇睇

相你PM我啦

galaxy不了
當年用張460用撚到我燥
blacklist左呢個牌子
有冇人知Skarkoon BW9000W 個LED係唔係得藍色??

自己換囉
筆直6-700左右

760 500蚊要唔要

咩牌子?
有冇相睇睇

相你PM我啦

galaxy不了
當年用張460用撚到我燥
blacklist左呢個牌子

我用左3年冇穿冇爛
窮撚一問

剩打lol 諗住入張二手display
有咩要改
窮撚一問

有咩要改

強 列 建 議 遲啲先買ssd
600P已經去咗三分一
600P已經去咗三分一

受教了 updated
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P
600P已經去咗三分一

受教了 updated

轉hdd 裝多嘢啲 買其他硬件都多成五百
日後手鬆再買返ssd咪得 網上有教系統hdd to ssd
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打
砌得呢套野遲D有錢都係成部換架啦
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

就算係用SATA SSD
但得256GB夠唔夠用
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛
有部notebook 1TB係手了
upgrade一問
用緊悠二巴打兩年前既中階list:
Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-4460 Haswell Refresh
Gigabyte GA-B85M-Gaming 3
Klevv DDR3 8GB Value Series 1600Mhz CL9
WD Blue 1TB SATA3 6gb/s /64MB HDD
ADATA 256GB SATA3 SSD
Gigabyte AMD R9 380 Windforce OC, 2GB GDDR5
Cooler Master GX450/450W ATX
Antec GX500 ATX Case

如果upgrade成:
Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-7700 Kaby Lake (3.6GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm)$2288
GIGABYTE 技嘉 GA-Z270-HD3 Z270,DDR4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Type A ATX$1099
Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 DDR4 3200MHz 16GB (2x8GB) Stunning White LED$1220
ZOTAC GeForce GTX1080 AMP! Edition 8GB GDDR5X[ZT-P10800C-10P] $4199

請問隻牛夠唔夠用 定係要換
打機用
想砌部低耗電pc

有冇巴打有經驗

憾電u 憾電mb 全部都要憾電
有冇人幫手解答下點樣OC 條RAM
XMP果兩個FILE已經試過 分別係2667MHZ 同2993MHZ 16-16-16-38 , 但係都係唔得

跟住係DRAM Frequency度set, 2400mhz就用到 但係2667就唔得, 點解救

DDR4-2667: RAM Voltage較 1.255v,CL較 16-18-18-38

DDR4-2933: RAM Voltage較 1.36v,CL較18-18-18-38

呢兩個都唔WORK 暫時得2667 18-20-20-20-38 WORK緊
想砌部低耗電pc

有冇巴打有經驗

憾電u 憾電mb 全部都要憾電

咁樣點解唔買 laptop?
換1060 6gb 定 580?
B350迷思
有邊幾隻atx板好
聽講asus個bios未更新有伏

asus黎緊好似有隻rog strix b350f gaming

t記有

個價差唔多夠買X370

平價x370 vs 貴價b350

點揀

x370都黎緊隻f gaming
點睇

好似平C6H少少,2k頭
請教各巴打 呢家用緊6700k GTX1070 MG248Q 想問下如果再加多隻144fps 27吋mon 會唔會兩隻都行唔到144fps 需唔需要加多張顯示卡?
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

asus黎緊好似有隻rog strix b350f gaming

t記有

個價差唔多夠買X370

點揀

點睇

有Matx就好

t記有

個價差唔多夠買X370

點揀

點睇

應唔應該等
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd
幫細佬砌部機

只打lol係咪連顯示卡都唔洗買

intel 核心顯卡已經夠做?
點解我買左塊老母板同新顯示卡返來

塊老母板sense唔到張卡既

板 z270a pro
卡rx580
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞