[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
打機LIST問意見,我本身唔多識,都係睇T記同悠二網建議 (打機BUDGET 9-10K)

主要想問下RAM有咩分別? 我見都係16GB都好多唔同建議,另外我想散熱好,而家個部打機個陣真係暖爐黎 有冇散熱/機箱建議?如果效果明顯我唔介意加多大約1K BUDGET,同埋我都係會叫佢幫我砌埋,真係唔識自己攪

同埋好唔好新機順手上埋WIN10? 定裝番自己個WIN7好

多謝左大家先

因為RYZEN每間廠出既板所相容既RAM都唔同
你揀技嘉塊板就要睇返咩牌子咩型號先上到高頻
否則就用唔哂 < 好似係咁, 有錯請更正
機箱你呢個牌子既DG7000 / DEFINE C / S340
散熱可以慳返. 原裝已經足夠

利申: 新手一齊研究

岩岩睇過塊板好似唔support你條ram
可能超唔到上去3200MHz

就算QVL有都未必超得上,等出agesa 1.0.0.6至諗呢個問題仲好

我見悠二網張LIST 用呢隻板加呢隻RAM,咁係唔係即係要

Corsair VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C15 - White LED $1090

或者

Corsair VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 2666MHz C16 Red LED $1050

定其實要另一隻牌子

賊船保養好過其他牌子

畀我就揀3000Mhz嗰條

多謝咁多位,舊機應該頂唔到幾多日,執過張LIST 唔該幫手睇睇,冇咩問題就落單

其實asrock 老母板有咩問題? 點解連登仔咁反?
打機LIST問意見,我本身唔多識,都係睇T記同悠二網建議 (打機BUDGET 9-10K)

主要想問下RAM有咩分別? 我見都係16GB都好多唔同建議,另外我想散熱好,而家個部打機個陣真係暖爐黎 有冇散熱/機箱建議?如果效果明顯我唔介意加多大約1K BUDGET,同埋我都係會叫佢幫我砌埋,真係唔識自己攪

同埋好唔好新機順手上埋WIN10? 定裝番自己個WIN7好

多謝左大家先

因為RYZEN每間廠出既板所相容既RAM都唔同
你揀技嘉塊板就要睇返咩牌子咩型號先上到高頻
否則就用唔哂 < 好似係咁, 有錯請更正
機箱你呢個牌子既DG7000 / DEFINE C / S340
散熱可以慳返. 原裝已經足夠

利申: 新手一齊研究

岩岩睇過塊板好似唔support你條ram
可能超唔到上去3200MHz

就算QVL有都未必超得上,等出agesa 1.0.0.6至諗呢個問題仲好

我見悠二網張LIST 用呢隻板加呢隻RAM,咁係唔係即係要

Corsair VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C15 - White LED $1090

或者

Corsair VENGEANCE® LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 2666MHz C16 Red LED $1050

定其實要另一隻牌子

據說led 3000mhz cl15 果條好啲

速度標榜越高代表體質越好,3000mhz打後越高速越易抽到samsung b-die flash,意味著兼容同超頻潛力更加高
如果1600長超,係咪換個cooler好啲?
如果係,巴打們有邊款推介
Asus B85-PRO GAMER
i5-4440
GTX 550 Ti
20GB Ram

4000 Budget 想買SSD(500GB) 同Display card
可否比d 意見 ?
借問聲有冇地方可以幫手砌機又走線走得靚,因為料想自己行勻港九新界買
借問聲有冇地方可以幫手砌機又走線走得靚,因為料想自己行勻港九新界買

走線靚既普通腦場砌都係理撚得你
一係等悠二間野開囉

最強風冷 d15

留名等睇x62

留名等睇x62

X62

一係等悠二間野開囉

T記會唔會尻黎?有人講過都走得OK

一係等悠二間野開囉

尻又唔會掛 最多咪堆哂去背板

一係等悠二間野開囉

不如比我試下幫手砌

一係等悠二間野開囉

不如比我試下幫手砌

話時話砌機搵唔搵到啲小錢 學生哥想搵外快
部舊機整完想換個H440箱會唔會好傻豬

一係等悠二間野開囉

不如比我試下幫手砌

話時話砌機搵唔搵到啲小錢 學生哥想搵外快

頂多咪200,300蚊

唔識個d人通常直接用腦場list 再砌埋
好似上面條友咁

跟住發曬老脾

唔會
到底悠二幾時開鋪?

唔會

淘佬平4舊 但咁撚重 唔知運費幾多呢
同埋買個箱有冇普通光污染送
如果我唔駛software control既光污染是咪會平好多
如果我唔駛software control既光污染是咪會平好多

上set nzxt 啦

唔會,紫色同綠色特別版都好好J

上set nzxt 啦

即係又係x62?

唔會,紫色同綠色特別版都好好J

紫色幾錢?我諗住紅黑咋 窮撚扮有錢都有個限度

一係等悠二間野開囉

推曬去背板好似都不失為一個好方法,不過想問如果我自己裝,我背曬舊機D插線位,自己裝唔裝到部新機出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞