[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想upgrade 求推介

CPU: i5-3450
Motherboard: Gigabyte H61M-DS2
HDD同SSD唔洗換

想換RAM,火牛同顯卡 顯示卡PLEASE
顯卡諗住換GTX1060 3G
RAM同火牛可以簡邊隻? RAM我諗8GB就夠?普通打機用
有睇過悠二個網但係我驚硬件唔相容 THX

1060 3G唔抵買
落一級RX570 / 1060 6GB
火牛 ANTEC NEO / CORSAIR
BTW. 儲下錢成套換? 3代都應該差唔多盡哂

Sorry 新黎唔知 火牛幾多W好? CPU冇咁易廢諗住用落去 同埋塊主機板係新 所以先唔諗住換

最緊要係你覺得夠用就OK
450W 都夠. 遲啲會加野就穩陣550W

thx 咁我都係轉550w呢隻 Antec NeoEco II 550W 80Plus Bronze 火牛
我個主機板Gigabyte H61M-DS2 check過好似淨係支援ddr3? 姐係ddr4 RAM係唔相容?咁 ddr3 ram有冇咩推介?
想問下b350m係咪無辦法安裝到win7?

邊塊b350m先
不過點解仲要裝win7

Msi 因為屋企本身有碟

你有碟應該裝到

入左碟但係出
reboot and select proper boot device

巴打用緊邊條ram?我諗緊用msi b350m mortar,但係睇佢qvl d ram好難簡

好似kingston

介唔介意分享下係邊條 你行到幾多時脈?

Motherboard: Gigabyte H61M-DS2
HDD同SSD唔洗換

1060 3G唔抵買

Sorry 新黎唔知 火牛幾多W好? CPU冇咁易廢諗住用落去 同埋塊主機板係新 所以先唔諗住換

thx 咁我都係轉550w呢隻 Antec NeoEco II 550W 80Plus Bronze 火牛
我個主機板Gigabyte H61M-DS2 check過好似淨係支援ddr3? 姐係ddr4 RAM係唔相容?咁 ddr3 ram有冇咩推介?

有平買平

HDD同SSD唔洗換

1060 3G唔抵買

有平買平

1條8GB同2條4GB有冇分別? 1條好似平D

HDD同SSD唔洗換

1060 3G唔抵買

有平買平

1條8GB同2條4GB有冇分別? 1條好似平D

1條過啦
而家好少4GB起手
想問下b350m係咪無辦法安裝到win7?

邊塊b350m先
不過點解仲要裝win7

你有碟應該裝到

入左碟但係出
reboot and select proper boot device

你無放個dvd 機係第一位

唔得
近排開始迷攝影,拍下片,timelapse咁,部舊機剪片慢到抽筋,所以想upgrade部機
宜家既spec:
i5 4460
asrock b85m pro4
TOSHIBA 唔知咩 500GB +
WD BLUE 1TB
GIGABYTE WF 1060 3GB
KINGSTON 唔知咩 1333MHZ 4x2GB
Cooler Master GX550
CM N300 CASE
宜家Budget大概有10000到,想知可以點upgrade,用得越少越好啦,打算預返D黎買NAS,
同時大家有冇咩NAS介紹,攞黎backup 相同片

呢個list 性價比如何

等睇俾跑車牛

GT730 打機顯示卡
笑撚死

玩踩地雷唔係打機呀?

我條女兩年前比人昆都有740

難怪腦場or屋村 有得生存....
呢到斷估唔少都2手料

呢個list 性價比如何

等睇俾跑車牛

GT730 打機顯示卡
笑撚死

玩踩地雷唔係打機呀?

我條女兩年前比人昆都有740

難怪腦場or屋村 有得生存....
呢到斷估唔少都2手料

睇真d 個windows 應該oem or 淘佬 or windows loader

邊塊b350m先
不過點解仲要裝win7

你有碟應該裝到

入左碟但係出

你無放個dvd 機係第一位

唔得

呢句係咪比到答案我?
部機近排開始上網既時候會突然定格死機, 可以點CHECK有咩問題
SPEC:
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus Bronze 550W PSU
Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB
AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4
ASUS PRIME B350-PLUS AM4 ATX
G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB
部機近排開始上網既時候會突然定格死機, 可以點CHECK有咩問題
SPEC:
Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus Bronze 550W PSU
Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB
AMD RYZEN R7 1700 3.0GHz 16M L3 8 Core 16 Thread 65W AM4
G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB

係用緊WIN10已經更新到最新
SPEC:

display係AMD Radeon™ Pro WX 5100
係用緊WIN10已經更新到最新
窮撚一問

剩打lol 諗住入張二手display
有咩要改

強 列 建 議 遲啲先買ssd
600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打
砌得呢套野遲D有錢都係成部換架啦

就算係用SATA SSD
但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛
有部notebook 1TB係手了

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

如果買hdd唔買ssd係咪剩係開game同load game會慢d?
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

如果買hdd唔買ssd係咪剩係開game同load game會慢d?

開WINDOWS都慢好多
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

堅守窮撚信念
入到game唔慢就得
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

堅守窮撚信念
入到game唔慢就得

你都有NB 1TB係手
直接SSD做好打機開機唔洗等
HDD遲啲再加
早買早享受. 差得幾多舊

ASUS ROG STRIX X370-F GAMING 現已推出 (?)
https://www.asus.com/hk/Motherboards/ROG-STRIX-X370-F-GAMING/

仲有 ASUS ROG STRIX B350-F GAMING
https://www.asus.com/hk/Motherboards/ROG-STRIX-B350-F-GAMING/

1080TI邊張散熱好又比較平?
用S340 Elite好d定400c好d

S340

點解呢?
明明400c有2個140mm係上面
唔係散得勁d咩?
同埋個玻璃又可以就咁打開
一出糧諗住即刻買
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

堅守窮撚信念
入到game唔慢就得

你都有NB 1TB係手
HDD遲啲再加

貴5舊
可以搵爆菊巴打買760
岩岩係網吧試760 LOL推最高都keep到150FPS
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

堅守窮撚信念
入到game唔慢就得

你都有NB 1TB係手
HDD遲啲再加

貴5舊
可以搵爆菊巴打買760

你打LOL直接內顯夠做
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

堅守窮撚信念
入到game唔慢就得

你都有NB 1TB係手
HDD遲啲再加

貴5舊
可以搵爆菊巴打買760

你打LOL直接內顯夠做

G4560聽聞只可以開中效左右
有個問題想問好耐
hkt果度賣個LOL list 1999
g4560,內顯
佢話特別setting可以整到開高效都得
有冇高手解答下
早兩三年我喺黃金都俾人昆左幫手清舊貨買左塊Colamax GTX 650
窮撚一問

有咩要改

600P已經去咗三分一

塊板無M.2 Slot
用唔到600P

已cut
thanks巴打

但得256GB夠唔夠用

LOL only 夠掛

夠有突啦

淨lol咁不如出ssd
唔夠位再買hdd

堅守窮撚信念
入到game唔慢就得

你都有NB 1TB係手
HDD遲啲再加

貴5舊
可以搵爆菊巴打買760

你打LOL直接內顯夠做

G4560聽聞只可以開中效左右
有個問題想問好耐
hkt果度賣個LOL list 1999
g4560,內顯
佢話特別setting可以整到開高效都得
有冇高手解答下

我都係開中效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞