[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(18)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

要拆係咪就咁蚊就得? 點解咁緊

個扣搞乜
冇教學唔識拆

正常係拉高個扣
有無巴打熟玩NAS
8K 就唔洗買佢啦下麻 分開買 block 都唔洗咁貴

唔出奇8k , strix 第一水出果陣我R到盡最平都7000$

個扣搞乜
冇教學唔識拆

正常係拉高個扣

當我視力有問題:個扣望落硬係覺得怪怪地咁
今次做評測前,重新睇返之前我所做既評測,反思各方面不足之處,所以今次對各方面都有改善,都嘗試測試更加多既野,希望各位繼續支持。

好多人問我幾時測試1080 TI,原來都冇諗住測試,主要原因都出左一段時間,咁岩見到呢張準備起香港出(未賣街),同埋都有d特別,所以就測試下呢張

請自行到我Yujihw網站觀看:
http://yujihw.com/review/asus-rog-poseidon-gtx-1080-ti-platinum-edition

洗唔洗8k

我真係唔知

Asus hk仲未定價

想問 strix 1080ti 最大電壓幾多?幾多W?
想返去試下 會唔會撞牆

strix 1080 ti我就冇試

呢個要你自己上網查下

我一直都唔係幾敢加gpu 電 我default電超盡得2050/ 6000

個扣搞乜
冇教學唔識拆

正常係拉高個扣

係咪整壞左個扣

個扣搞乜
冇教學唔識拆

正常係拉高個扣

係咪整壞左個扣

新架

個扣搞乜
冇教學唔識拆

正常係拉高個扣

係咪整壞左個扣

新架

有陰影架
應該冇壞
100%功耗為275W, 120%為此卡最高上限: 330W,電壓則可加100mv, 從1.05V加至1.093V,實際最高電壓是1.093V, 前題是要先避開溫度牆及功耗牆
以1080TI非公來說, 330W MAX不算高, 也不低

-----

120% 330W ,咁 +100mv 之後都係330w? 電壓同功耗有咩關係
淘完張凳 淘唔淘埋d rgb fan 好呢
100%功耗為275W, 120%為此卡最高上限: 330W,電壓則可加100mv, 從1.05V加至1.093V,實際最高電壓是1.093V, 前題是要先避開溫度牆及功耗牆

-----

120% 330W ,咁 +100mv 之後都係330w? 電壓同功耗有咩關係

應該係同 CPU 一樣,TDP 同 VVID 既關係咁上下

淘埋集運慳運費

淘埋x62仲慳

淘埋機箱再慳

淘埋集運慳運費

淘埋x62仲慳

淘埋機箱再慳

屌你丫
btw用緊h100i v2喇唔洗要x62

-----

咁如果我加佢電 , 佢撞牆既話反而降頻咪仲屎過我唔加去超,會唔會咁

黑洞 + RGB + 14cm fan諗諗佢

-----

咁如果我加佢電 , 佢撞牆既話反而降頻咪仲屎過我唔加去超,會唔會咁

以我理解,Pascal 既個 max voltage 係張卡廠個 bios 決定,高 d voltage = 高 d core speed, 佢會跟條 power curve 去決定 boost 速度,降頻 throttle 只會係 core 溫度過左個界限時出現,基本上你控制到個溫度你點超都得,亦都因為咁好多人都會 GPU 上水冷,因為一上水,idle 30 度 full load ~50 等閒時,跟本唔會出現 throttle 現象,只會輸俾 silicon lottery
今次做評測前,重新睇返之前我所做既評測,反思各方面不足之處,所以今次對各方面都有改善,都嘗試測試更加多既野,希望各位繼續支持。

好多人問我幾時測試1080 TI,原來都冇諗住測試,主要原因都出左一段時間,咁岩見到呢張準備起香港出(未賣街),同埋都有d特別,所以就測試下呢張

請自行到我Yujihw網站觀看:
http://yujihw.com/review/asus-rog-poseidon-gtx-1080-ti-platinum-edition

洗唔洗8k

我真係唔知

Asus hk仲未定價

想問 strix 1080ti 最大電壓幾多?幾多W?
想返去試下 會唔會撞牆

strix 1080 ti我就冇試

呢個要你自己上網查下

我一直都唔係幾敢加gpu 電 我default電超盡得2050/ 6000

好似本月nvidia粒野有電鎖 用afterburner 拉100mv都無問題

可以上網search下1080ti overclock 抄考下人地啲setting
不過sli無單卡咁好超
980ti係呢家咩級數既卡?
差過1070少少?

見二手幾平有d心郁

同埋玩唔玩到4k witcher3呢?

玩唔到 差成條街

咁慘
隻game都唔算新啦

4k先係問題嘛

Witcher 3 對上行到4k 60 fps 都要1080 SLI , 1080 ti 就得

咁較1080p 全開畫面好d定4k 開中好d?

淘埋集運慳運費

淘埋x62仲慳

淘埋機箱再慳

屌你丫

淘啦屌
淘夠兩packhie+aer扇
同佢講淨要一個hue減價
抵屌到pk

黑洞 + RGB + 14cm fan諗諗佢

加多少少一步到位就唔洗再又煩又諗

自己諗啦
有無人要m340clz 全新

你係咪隔黎月球POST買一送一果個巴打

你係咪隔黎月球POST買一送一果個巴打

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞