[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
咁即係TU其實冇咩影響除非太差/破產
外面有幾多loan冇所謂
淨係喺入職銀行有幾多loan有限制
Background check fail過一次之後 係咪永不錄用了
隔咗年再in 見都無得見 video test完就收rejected email
想問下interview 要求要工作證明,我之前舊公司無拎到工作證明,但我有拎到推薦信,請問推薦信可以代替工作證明嗎?
上網睇工作證明同推薦信係兩樣野黎
fg過左兩三年仲有冇任何fast track嘅銀行path
有無離職報稅表?上面有寫你幾時離職同離職原因。推薦信既話好難取代工作證明,不過唔同公司 HR 可能有唔同做法,主要睇佢信唔信你
試下 Trainee program
前線trainee?有冇機轉返入analyst
Management Trainee 係 fast track

Analyst 你指 Credit Analyst? 留意下 Risk Department 有無 Entry Level 既 Position, 咁你可以儲下相關經驗
如果in完過左兩星期都無消息,係咪已經無機啦 洗唔洗打去問下?
好大機會無機… 唔洗打去問
其實hr會唔會得閒check員工有冇秘撈
痕身fail 左online assessment, 可唔可以用新email 再apply 多次?
1. 見有人話有啲工無申報到,個ref check會check得到,真心咩?
2. 而家HR assistant通常咩人工?
3. 係咪有2-3個月bonus?
樓主 HR 想轉入bank問野,thanks
Tg: FTLPB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞