[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
Senior Manager
都幾大
唔覺
4年大行Corp bank經驗,做咗3年RM,底薪得28k,跳出去可以叫幾多?
銀行既話,由 HR Clerk 做起 or Trainee Program
管住條 Team,做 Business Partner 既野,會幫 Department 解決所有 HR 事項,包括請人 / Succession Planning / Development / Talent Program / Performance Management / KPI 等等
正確,睇你點同公司分
1 星期左右
唔關年紀事,睇你經驗 Match 唔 Match 個要求
1. 唔一定,唔同人唔同做法,可以即日,或者一星期左右
2. 唔會加分
睇對手,如果有另一個 Candidate 有相關 Hr 經驗,你就輸蝕
多數外判 Data Input / Filing 之類既工作,呢啲其實無人想做
有呀。試過有下屬投訴上司大細超,違規,之後炒左個上司
有人介紹,自己都識唔少人,所以唔驚
中資 Bank
搵錢一定係前線 Sales
Back office 就係 Risk Management, Compliance 之類
無破過產,基本上都無問題
係 lo, 應該早 d 轉
謝解答
有冇試過咩case 真係因為ref check 而炒人?
泡左湯啦…
你當件事無發生過
有無長期病患,氣喘問題
1.如果簽左約返幾日resign去另一間公司做會唔會有black record in system?
2.同時間一間銀行有冇限apply幾多份job? 或姐apply過就要隔一隔冷河唔睇?
個人認為,金融業既 HR 發展得好啲,比較專業,Strategic 啲,地位高啲,可以參與公司決策。而其他細行業既 HR 好多仲好落後,仲停留喺 admin 層面…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞