[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
HR
會睇
頂埋佢,齊頭 1 年
正常 1 -2 星期左右有消息
你要睇下有無 Clerk 之類既 entry level
之前有無做下 intern
唔試下搵番 intern 果間做?
你都讀左 MBA?
1年、唔夠 1 年就跳一次果 d 就明顯 jumpy
疫情下做headcount 唔會好難嗎?如果有2年hr exp想轉去headcount 跑數,老底會有幾多
巴打想問我係中小企做左幾年b2b 既sales ,對親既客都係HR位比較多,近排想轉工,轉銀行既話咩位會比較好?

家陣打算報Rm位試下定你會唔會有咩推薦下?
Thanks
Investment bank 既credit risk associate vp可以去到幾數
利申而家junior
請教下師兄,本身law grad做左兩年半paralegal但放棄左想轉入banking做front office係咪要重頭學同埋應該申請咩programme入去?
但我做左唔相關既野兩年半先入呢行其實白紙黎。。
有冇介紹
Corporate action 加會做settlement
可以點係呢個範疇裡面努力?
前景又如何?
他日如果有一定經驗 但又唔想繼續做落去 有咩related既post?
同一個
suppose 你要入id, email
會撞到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞