[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
am 唔2過2萬都有

利申前員工
報MT姐係未做過野
咁點會background check出問題
清犯過法?
我幫手答
跳出去除非你自己同人講否則無人會知/care你係咪其他銀行既期MT

但唔排除你真係一個有料既人所以會有優勢

利申 前MT
香港業務中信大好多

唔洗諗
洗唔洗同O唔O 係兩樣野黎既
可能無野急 無需要OT
但都可能扮下工呢
度度文化唔同
可能D下屬O到仆街
咁做到senior man有時都要齊上齊落既
士氣都好D啦
Second low 係米唔會請?
樓主話am有4萬我都幾doubt 樓主係咪真係做bank HR

正常assistant 13
officer around 18
am 咪around 22

以上數據正負3000 間間bank唔同 你轉過工又唔同
AM 4萬 聞所未聞
間間行唔同 fo mo bo又唔同
perm contract secon又唔同
deputy manager過40好閒
title黎姐 睇job nature啦
我想請教下 大貓 band6同band7 頂薪係幾多
利申 band6 但朋友band7人工仲高過我
想入銀行back office既既話
第一份工入 創興 / 永隆 / dbs之類會唔會易入d?
local retail bank wo清....
個range 都幾清晰
間間行唔同 個人做既野又唔同
同title 20k到40k都大有人在
有咩問題
想問下如果做咗investment banking幾年想轉去普通銀行有冇機? 咩department大機會啲?
Thanks

利申:學生未grad,想博下IBD但係又驚捱唔到咁長工時
唔太關邊間事,你之前做咩既先?
我岩岩外國番香港
外國做左3年IT 行業既野, 番到黎應該唔考慮做programmer 所以都想睇下銀行業既野
銀行都有好多IT 相關,DBS T&O 就有勁多員工,亦唔淨係得programmer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞