[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
如果大公司會用refinitiv呢個網去做reference check,支那有條友同你個名相似都check到
先做all round,然後再睇自己興趣想去邊個field發展
Recruitment, C&B, L&D, Compliance都大把野學

大公司C&B唔只做payroll, performance management同compensation structure and review都有排做
匯豐 band3/4/5/6 人工個range 大概係點? 唔該曬
要做幾耐先做到senior manager?
得好少bank有hr trainee program
巴打想問,我係中小企做左3,4年b2b 既sales+cs 想轉入銀行應該報咩位好?
無做過銀行報rm有無機會?
唔係只可以access public information咩
點為知public information當然唔會有身分證號碼,但只要有你個名,基本上有冇俾人起訴/定罪/破產都睇得到,所以application form最後問你有冇犯罪,就算你講大話最後都check得到,然後會mark住dishonesty再apply有機會black list
銀行HR易唔易入行 做左4年ops想轉行
建議做細公司hr,做夠1-2年再apply銀行HR assistant
最好做all round先
做左4年ops做咩想轉行做既野完全唔同
Share 多少少?
投訴有咩key element 係重要既
或者whistle blowing 要點先得
全世界最低賤嘅工就係HR
會唔會有機會解決 唉
請問你覺得做緊legal clerk對入你呢行或者入銀行有冇著數?
想請教兩個問題:

1. 你之前間行,10年經驗commercial banking 前線位,個base salary range大概幾多?

2. 想轉工,Jobsdb喺咪最多最齊?
畢業證書未出會唔會影響聘請程序?(學歷係真嘅)
有冇得請咗之後後補返?
唔會可以俾學校既transcript
但做到Sr Manager已經有好多嘢係你下屬做㗎喇喎
如果真係跳出去會唔會見係mt出身而有優勢?定都係睇title同current salary?
thx ar
想問問internal transfer收到hr問expected salary同話positive feedback from interviewer

咁樣係咪已經大機會有offer? 會唔會人工唔岩收翻?
知唔知cv screening 果part min gpa requirement 係幾多
外資行/ 中資行 hr?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞