[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
Sor 原來上面講咗 想問外資會唔會難入過中資 thxxx
Transcript 多數係跟畢業證書一齊出所以都係未有
但大概成績已經知,都九成九唔會defer

咁係咪只要學校證明到我係有讀過同即將畢業就得?
其實唔一定俾依加個sem既transcript,你俾year 3既都得,甚至乎俾學生證copy都得如果間公司唔信,佢可以打去大學學生事務處問

其實好少公司會問呢個問題,因為做開都知大學冇咁早出成績,依加請intern都係睇transcript就ok
點解銀行hr位成日都係contract role
三年大行corp rm得28k? 咩事俾人壓到咁低
無,同一間行升上去
1. Big 4 Audit Senior Associate 2 有牌 轉入bank acct/finance department 可以叫幾高 同埋通常做咩位?銀行多唔多請Big 4 audit人

2. 恒生 行山個幾個人有冇入到黑名單

Thanks
另外Reference check 如果cv其中一份係part time intern做左1個月貨仔 無reference letter 大學個陣year 1做嘅local firm 嚟 都會sd email check?
老細未必記得我 咁樣會唔會當做講大話 定其實唔會check非full time intern嘅experience
好多bank 只問最近幾間,唔會全部問哂
如果係其他行業大公司做中後台嘅嘢 邊d方向可以方便日後轉入銀行中後台?譬如hr,market research,project manager,analysis
2. 冇 仲升咗職
無,hsbc 對自己人係最度縮
除非你有大佬照
睇你in entry 位定senior 位
entry 位可能仲有些小機會
senior 位就應該玩完
跳出去可叫20-30%
前題係你有數/appraisal 唔差/有盤帶走
部分compliance 都開始outsource 去印度或中國
有得簡都盡量簡返同business related 既工… 雖然依家咩工都唔穩陣
同埋好多人吹風話data analytic 好好
想話.. 其實個model build up 左之後,成個基本上可以交比印度去做 根本唔使咁多人
唯一可以留低既,係innovation related 既data analytic
大家入行要小心
1. 無人咁得閒攪你,不過記得唔好no show
2. 最好3 份啦,如果唔係hr 打比你你都唔知佢係問緊你邊份
做緊agent,想轉銀行工/問野可以tg我

https://t.me/yourusernameeeee
既然你地會做reference check,
咁點解仲要我拎哂n咁多年ge reference letter....(我都轉過唔少工,隨時唔見第一份工果張letter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞