[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
Yes
Audit / Compliance / Finance 之類
1. Senior Manager
2. 唔覺
3. Headhunt 時間彈性,返工時間好自由,幾 Enjoy
壓價係工作需要
係呀。
要睇你工種吃唔吃香。
back office 一般 ard 10-20%
sales 就 ard 20-30%
4. 唔覺自己overpaid? HR唔係好hea咋咩?

5. 做到Sr Manager點解唔再做上去director/vp
人工有十幾萬喎

Btw多謝你回覆 祝工作順利!
樓主可唔可以答一下呢個問題?
如果in house hr phone call你傾幾句,hr問你人工期望幾多,可唔可以問返佢地budget幾多? 還是最好都係答返自己期望數,交比佢地諗比咩offer你?
3-5 年合理
一般黎講 Senior Manager 或以上
5. 應該係上唔到 做銀行都好睇人脈
唔會當你白紙,一般黎講,打比你之前會先參考你之前既 Appraisal,睇下有無咩前科。如果佢打得比你做 phone in, 證明你 profile 正常、無大問題,唔洗擔心。永不錄用既情況少見,通常同誠信、 違規、之前 Performance 好差之類有關。
有。Agent / Headhunt 果 d 應該可以幫到你
Fg 試下去申請銀行既 Trainee Program,好多間都有。
銀行既 Trainee Program 係俾 Fg
試下申請 HR Clerk / Trainee Program
唔識
無經驗比較難轉,除非你唔介意由低做起
留 TG, 再搵你傾下
Ching recruit d咩位?
可以講下credit risk 個pay path??
1. 唔會打電話,會寄信去確認
2. 會聽佢講,亦會比機會你解釋。但小心唔好一味鬧對方,因為一隻手掌拍唔響。最好客觀咁分析件事,件事係點,你做左 d 咩,做左 d 咩去補救等等,千其唔好人身攻擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞