[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
點睇日資銀行
咁少
幾時先上到50-60k
樓主唔覆
有限嘅能力入面都想努力下嘅 但銀行係咪hr黎講最好paid?
我同同事都覺得人工太低會冇乜心機做 可能因為第一份工起薪低
讀london u 你地當唔當比其他top up degree好

同埋讀london u finance and account 有無機會入到treasure 幫公司投資
唔知幫唔幫到你 早排我team請人 candidate係 rejoin 過曬interview 之後做background check HR覆我舊report個line manager真係寫咗永不錄用
係呀,知道曬
好難厄,email 可以厄,但一見面就知啦,同埋要睇 Reference Letter,出糧記錄果啲
1. Manager
2. BP
識唔識 IT 野? 可以試下 HR Analyst 呢條路既,唔洗做 HR 野,專做分析/大數據。
First impression, it helps
要睇下你咩原因無續… 同睇下你 contract 果時做成點
因為嗰陣無headcount呢?
非三大 GPA低(2.9)有冇機會做到MT GT ?係咪通常第一round screening 已經screen走?
Assume 有related job experience and good interview performance.
冇機會
咁就真係永不錄用?
MT出身既話完programme果下個parh已經快其他普通non MT 幾年 in terms of ranking
MT如果表現正正常常既話其實都要keep住快上,始終銀行(間間唔同)都會想留MT,不過當然見過有MT好柒好廢冇得升真係比人爬返頭

利申:外資行MT
真係唔知點答你呢個問題
有啲嘢唔洗吓吓畫公仔畫出腸咁寫四隻字永不錄用咁嘅

其實 見到個report 前line manager寫not recommended for other job opportunities 你作為 manager 都唔會想請呢個人
起碼有staff走 我唔會寫到咁衰
最後嗰個人我冇請 亦冇考究點解要寫到咁盡

你做咗啲咩令你覺得人地會寫衰你
申請表填嘅嘢、interview講嘅嘢同background check吻合?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞