[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
你乜野bg 想做乜都冇講

我地仲難幫你,穩定睇你跟咩老闆,多數走都係因為上面鳩
唔洗。

In 既時候中英文溝通能力要好,自信。
Group in 既時候要 show 你有團隊精神,有創意,尊重,discussion 可以做下總結,帶領下個話題、agenda
Gpa 最好有 3 以上, CV 個樣要見得人,interview 既時候,中英文要好,自我介紹要突出自己既長處,唔好交行貨。group discussion 要 show 自己有團隊精神,可以帶領話題,做下總結、提出有創意有建設性既 point
難講係咪一定壞事
但有屋企人喺同一個 dep 就一定會多一重考慮你申請
唔會。budget 大曬,over 左 budget 未必留。
Good, 留 TG。 搵你傾下
虛擬銀行信唔信得過?
主要 check 你係咪真係畢左業,成績如何,其他一般唔會問
會呀,會統計一下 d 人點解走,再對症下藥
Mt program lo
難…
有做過銀行 HR 優先,其他難 D
係呀,但人工福利都好 d
證據,人證,物證
用匿名信 or email
無,你角色好被動
有既,可以試 bank 既 legal ,如果處理開金融方面更好
唔影響
TU report F 係咪過唔到background check ?
有幾條p loan , 全部準時還錢。
剛剛攞到offer,但headhunt同銀行個份contract過左期,宜家要等佢地份contract傾好先可以簽我份contract。Touchwood佢地份contract傾唔埋,我係唔係打定輸數,有冇可能因為佢地傾唔到,佢未能盡佢地職能?我可以自己apply?另外,通常佢地份contract傾幾耐?
好少有好難入行
最近in 緊份銀行工,HR做完second in 之後話我係佢哋想請嘅人,都俾到我嘅expected salary
佢咁講得係咪真係過埋background check 就會俾offer我?

同埋TU check信貸評級平均要幾耐時間?
其實你哋reference check實際做啲咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞