[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
Hr d女正唔正?你interview 時係咪睇樣多?
想入行做headhunt,有無part time 試下?
mt身份跳去另一間銀行有冇咩優勢?你建議銀行mt做親生仔定係跳跳虎?
on9 先以為MT 好巴閉
中銀 grade13/12/11/10大慨人工?
hsbc band 4/5 最高人工幾多?
做銀行點define jumpy, 見唔少人跳得算密又升到
唔識
銀行既 Trainee Program 會請
師兄,請求🙏
非八大學生 係咪冇咩銀行會請intern同FG
1. headhunter 人工高 d
2. 其實條條 team / dept 都有人 under / overpaid… underpaid 通常係果 d 做左好多好多年,無轉過工果 d 人
6 皮係指做 in house HR 果時
而家做 headhunter 唔止呢個數
1. 要識得人多 (包括公司 HR & Candidates)
2. 最好有做過 HR 相關工作
3. 勤力,因為多勞多得
4. 溝通能力,因為有時要搵外國人
柯跌FS 係咪多數只係入到銀行BO?
通常做幾多年可以跳出嚟?
1. 銀行走既時候做緊咩位? Manager?
2. 銀行個陣係做TA /BP?
根本成個銀行業最Overpaid就係HR成個部門都係打雜完全唔知憑咩出咁高人工
Does cover letter help
Contract完咗但無續約 影唔影響之後想入返同一間銀行同一個部門做perm?
點睇大新銀行?am人工AL福利大概係點?
公司culture會唔會好閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞